Naujausi straipsniai
Psichiatras praneša pacientei, kad kasdieniniame gyvenime jos...Psichiatras praneša pacientei, kad kasdieniniame gyvenime jos didybės manija neturėtų reikštis.
Vaistų paieška
|
Patikrinus produktus „Be E“, rasta pažeidimų etiketėse
2010, Gruodis 16 - 08:27
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) organizavo tikslinius patikrinimus dėl maisto produktų, kurių etiketėse žymima „Be E", „Be jokių E", „Be konservantų", „Be sintetinių dažiklių" ir kt. įvertinimo. Pirmojo patikrinimo etapo metu buvo ištirtas 91 mėginys. Atlikus 159 tyrimus Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute nustatyta, kad penkių įmonių septyni gaminiai neatitiko gamintojų deklaruojamų ženklinimo etiketėje rodiklių. „Buvo patikrintos gamybos ir prekybos įmonės ir, remiantis rizikos analize, atrinkti mėginiai laboratoriniam ištyrimui, kad įsitikintume, ar gamintojai teisingai deklaruoja rodiklius ženklinimo etiketėje ir ar neklaidina vartotojų, deklaruodami, jog produktai išskirtiniai, t. y. be „E"", - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotas Zenonas Stanevičius. Iš gamybos įmonių ir prekybos tyrimams buvo paimti mėsos ir paukštienos gaminių ir pusgaminių, miltinių gaminių, prieskonių, majonezų, padažų, pomidorų padažo, gaiviųjų gėrimų ir nektarų, fermentinio sūrio ir jo gaminių, pieno ir pieno gaminių, varškės, varškės gaminių mėginiai. Pasak Z.Stanevičiaus, akcijos tikslas buvo įsitikinti, ar gamintojai laikosi sąžiningos gamybos principo. Produktuose buvo tirti šie rodikliai: natrio glutamatas, fosfatai, nitritai, benzoatai, sorbatai, saldikliai - acesulfamas, aspartamas, sacharinas, dažiklis E120, Sudano, Para Red dažai ir kt. Laboratorinių tyrimų duomenimis nustatyta, kad septyniais atvejais gamintojai klaidino vartotoją, ženklinimo etiketėje nenurodydami, kad gamybos metu naudoti maisto priedai. Nors gamintojas deklaruoja, kad nitritų nedėta bendrovės „Mažeikių mėsinė" aukščiausios rūšies virtoje dešroje rasta 21,9 mg/kg nitritų. Bendrovės „Vilniaus duona" gaminyje „Tradicinis pjautinis batonas" rasta 238,4±21 mg/kg kalio sorbato, nors gamintojas deklaruoja, kad jo nedėta. Taip pat bendrovės „Klaipėdos mėsinė" aukščiausios rūšies virtose dešrelėse „Favorit" „Be E" rasta nitritų (15,09 mg/kg) ir aukščiausios rūšies virtoje dešroje vaikams „Be E" „Žymenų" rasta nitritų (17, 48 mg/kg). Bendrovės „Krekenavos agrofirma" aukščiausios rūšies karštai rūkytų dešrelių ženklinimo etiketėje rašoma „Be konservantų", tačiau nustatyta 18,1±1,45 mg/kg nitritų. Tikėtinas nitritų šaltinis produkte - vaisių milteliai arba prieskoninės žolelės. Taip pat bendrovės „Krekenavos agrofirma" aukščiausios rūšies dešrelių ženklinimo etiketėje rašoma „Be konservantų" rasta 12,4±1,0 mg/kg nitritų. „Stragutės mėsa" virtose dešrelėse be „E" rasta 15,62±1,25 mg/kg nitrito. Šio produkto sudėtyje yra tropinių trešnių milteliai ir jų koncentruotas sulčių skonio stipriklis. Kaip rašoma VMVT pranešime, nustatyti nitritų kiekiai minėtuose produktuose neviršija leistinų Lietuvos higienos normos HN 53:2010 kiekių, tačiau neatitinka ženklinime deklaruojamų išskirtinių produktų savybių. Vertinant mėginių tyrimų rezultatus buvo vadovaujamasi Lietuvos higienos norma HN 53:2010 „Leidžiami vartoti maisto priedai" reikalavimais bei Europos maisto saugos tarnybos (EMST) ir kitų mokslinių institucijų pateiktais moksliniais duomenimis. „ Išanalizavę atlikto tyrimo rezultatus, galime daryti prielaidą, kad gamintojai, stengdamiesi pritraukti vartotoją ir norėdami suteikti produktui išskirtinių savybių, ženklinimo etiketėje nurodo, kad produktas „Be E", „Jokių „E", „Be dirbtinių dažiklių" ir kt. Gamybos metu jei ir nenaudoja gryno nitrito, kuris žymimas E250, tačiau į mėsos gaminių sudėtį deda įvairias žaliavas - tropinių trešnių miltelius, arbatos Kombucha skonio ekstraktą ir kita, kurie yra būtent nitritų šaltinis. Vartotojui nesvarbu, kokiu būdu maisto priedas pateko, ar tiesiogiai įdėtas, ar su žaliavomis, kad ir natūralios kilmės. Svarbu suteikti teisingą informaciją ir sudaryti galimybę pačiam vartotojui pasirinkti, kokį produktą pirkti", - komentavo Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto direktorius Gediminas Pridotkas. Atsižvelgus į atlikto tyrimo rezultatus Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba uždraudė teikti rinkai bei įpareigojo gamintojus surinkti iš rinkos „Mažeikių mėsinės" aukščiausios rūšies virtą dešrą, „Vilniaus duonos" „Tradicinį pjautinį batoną", „Klaipėdos mėsinės" aukščiausios rūšies virtas dešreles „Favorit" „Be E" ir aukščiausios rūšies virtą dešrą vaikams „Be E" žymenų. Taip pat bendrovės „Krekenavos agrofirma" aukščiausios rūšies karštai rūkytas dešreles „Be konservantų", bendrovės„Krekenavos agrofirma" aukščiausios rūšies dešreles „Be konservantų", bendrovės „Stragutės mėsa" virtas dešrelėse be „E". Taip pat šioms įmonėms skirtos maksimalios baudos pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą. Kaip rašoma VMVT pranešime, visos šios įmonės bus įtrauktos į nesąžiningų įmonių sąrašą ir valstybinė kontrolė juose bus atliekama daug dažniau. Pasak Z.Stanevičiaus tokio pobūdžio patikrinimas nėra vienkartinė akcija, jis bus tęsiamas ir mėginiai atrenkami nuolat, visuomenė informuojama apie rastus vartotojų klaidinimo atvejus.
|
Be Sos03 leidimo draudžiama naudoti ir platinti www.Sos03.lt esančią tekstinę ir grafinę informaciją kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse. Autorių teisės priklauso Sos03, jeigu nenurodyta kitaip.
Komentarai
Skelbti naują komentarą