To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Daktare, maldauju, padėkite man...

- Daktare, maldauju, padėkite man!
- Kas jums, madam?
- Kaskart gerdama kavą pajuntu skausmą dešinėje ausyje.
- Pamėginkite kitą kartą išimti iš puodelio šaukštelį.

  • Jei kosite, gerkite daug vandens. Vanduo – pats geriausias mukolitikas (vaistas, skystinantis gleives ir lengvinantis atsikosėjimą).

Vaistų paieška

Įveskite ieškomo vaisto pavadinimą Lietuvių ar originalia Lotynų kalba.
Įveskite ligos kodą arba pavadinimą kuris Jus domina.
  • Vidutinio spindžio arterijose spaudimas svyruoja apie 120-130 mm Hg (maksimalus, sistolinis spaudimas) ir 70-80 mm Hg (minimalus arba diastolinis spaudimas); skirtumas tarp sistolinio ir ...

Kaip saugiai gamtoje išsikepti mėsos gaminius?

Straipsnio šaltinis: 
Diena Media, www.diena.lt
kaip kepti desreles.jpg

Savaitgaliais vis daugiau lietuvių iškylauja gamtoje: kepa dešreles, šašlykus ir kitus mėsos produktus. Ką reikia žinoti, kad neapsinuodytume?

Anot Snieguolės Ščeponavičienės, Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto ( NMVRVI) direktoriaus pavaduotojos - atviroje liepsnoje nereikėtų kepti tų mėsos gaminių, kuriuos gaminant naudota natrio nitritas (E 250). Neretai yra pasirenkamos „Medžiotojų" tipo dešrelės.

Maistą reikia sūdyti joduota druska. Verdant, kepant ar kitaip termiškai ruošiant maistą, joduotą druską reikėtų berti ruošimo pabaigoje arba ant jau paruošto maisto.

Jodas yra lakus, t. y. jo junginiai karštyje greitai skyla. Jei joduotą druską bersime virimo ar kepimo pradžioje, nepasieksime reikiamo efekto - labai sumažės jodo kiekis. Bet ši druska tikrai ne tik kad nepavojinga nei ją beriant virimo ar kepimo pradžioje, viduryje, nei pabaigoje. Jodas yra būtinas vartoti elementas.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, per parą suaugęs žmogus turi gauti apie 150 µg jodo. Vartotojai, prieš pirkdami joduotą druską, turėtų atkreipti dėmesį į jodo koncentraciją druskoje, pagaminimo datą, galiojimo laiką, ar nepažeista pakuotė. Taip pat druską patartina laikyti sandariuose, neperšviečiamuose induose.

Patarimai iškylautojams:

 

  1. Įsigiję produktus lauko iškylai, skaitykite informaciją jų ženklinimo etiketėse, kad įsitikintumėte, jog tinkami kepti atviroje liepsnoje. Dešrelių, šašlykų, kitų mėsos gaminių, kurių ženklinimo etiketėje nurodytas maisto priedas E 250, nederėtų kepti kaitroje (Natrio nitritas yra konservantas, maisto priedų normoje žyminas kaip E250);
  2. Mėsos gaminiai, kuriuos apdorojant nitritai nebuvo naudoti, yra ne rausvos, o pilkšvos, baltos spalvos ir tinkami kepti aukštoje temperatūroje. Ant tokių gaminių pakuotės parašyta, jog tai grilio dešrelės, skirtos kepti gamtoje ir pan.;
  3. Ruošiant šašlykus ar kitus kepsnius namuose, paprastai nenaudojame nitritų ar nitritinės druskos. Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad liepsnos - aukštos temperatūros - poveikis, kada kepama mėsa apanglėja, taip pat labai neigiamas mūsų organizmui - ir pernelyg apdegusioje, nors ir namų sąlygomis ruoštoje mėsoje gali susidaryti nitrozaminai.
  4. Kepimui naudoti tuos gaminius, kurių sudėtyje nėra nitritų;
  5. Apsaugant produktus nuo tiesioginės liepsnos, galima juos suvynioti į foliją - tada mėsa kepa žemesnėje temperatūroje, be to, neapdega;
  6. Jeigu mėsa apdegė, būtina nupjaustyti apdegusias ar apanglėjusias vietas;
  7. Kepimui rekomenduojama naudoti specialias pakuotes, groteles;
  8. Nerekomenduojama kepti virtų mėsos gaminių - dešrų, dešrelių, kurių sudėtyje yra E 250;
  9. Šašlykai, dešrelės turi būti laikomi gamintojo nurodytoje temperatūroje (šaldytuve), nes tai greitai gendantis produktas, nepamirštinas ir realizacijos terminas, nurodytas ant pakuotės;
  10. Šašlykas, ypač paukštienos - termiškai neapruoštas produktas, kurį ir laikant, ir ruošiant būtina atskirti nuo gatavų produktų - daržovių, duonos, kitų;
  11. Kadangi šašlykas priskiriamas sunkiau virškinamiems produktams, derėtų nepamiršti, kad saikas - sveikos mitybos palydovas.

 

 


Nemokamai elektroninė knyga apie seksą, sekso pozas. Visiems užsiregistravus. Registracija knygai.

Komentarai

Skelbti naują komentarą

Šio laukelio turinys bus laikomas privatus ir nerodomas viešai.
  • You may quote other posts using [quote] tags.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai

Daugiau informacijos apie teksto formatavimą

To prevent automated spam submissions leave this field empty.



Literatūra, forumas, komentarai

Be Sos03 leidimo draudžiama naudoti ir platinti www.Sos03.lt esančią tekstinę ir grafinę informaciją kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse. Autorių teisės priklauso Sos03, jeigu nenurodyta kitaip.

Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytojų skaitliukai