To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Pas stomotologą...

Pas stomotologą.
- Pone paciente, rėkit kuo garsiau.
- Kodėl?
- Suprantat ten eilė žmonių, o aš noriu fotbolo rungtynes pasižiūrėti.

  • Moterims, vyresnėms nei 35 metai, rekomenduojama reguliariai tikrintis dėl gimdos kaklelio vėžio. Šią sunkią ligą galima lengvai išgydyti, nustačius pradinėse stadijose.

Vaistų paieška

Įveskite ieškomo vaisto pavadinimą Lietuvių ar originalia Lotynų kalba.
Įveskite ligos kodą arba pavadinimą kuris Jus domina.
  • Nerimo sutrikimai, kuriems būdinga nuolatinė, įkyri, neracionali konkretaus objekto ar situacijos baimė, vadinami fobijomis. Fobijų yra apie 500 rūšių ir jos skirstomos į specifines ir ...

Subalansuotas maistas - sveiko maisto pagrindas?

Subalansuotumas - svarbiausias sveiko maisto kriterijus, turintis tiesioginės įtakos organizmo augimui ir vystymuisi.

Jei šio kriterijaus yra nepaisoma, žmogus neišvengiamai susiduria su nutukimo problema, kuri ne tik ženkliai padidina tikimybę susirgti mirtinai pavojingomis ligomis, bet ir sukelia tam tikrų psichologinių bei socialinių sunkumų, kompleksuojant ir jaučiant nepilnavertiškumą dėl savo išvaizdos.

Ka reiškia „subalansuotas"?

Tai tinkamas maistinių medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekis bei jų tarpusavio santykis. Jis yra svarbus dėl to, kad net ir būtina maisto medžiaga, jei jos vartojama per daug, turi neigiamos įtakos sveikatai.

Tai pat svarbu žinoti, kad šių maistinių medžiagų poreikis kiekvienam žmogui yra skirtingas, priklausomai nuo jo individualių savybių. Todėl, rinkdamiesi maistą, turite žinoti būtent jums reikalingą šių medžiagų poreikį.

Pasaulinė sveikatos organizacija yra pateikusi paros maistinių medžiagų ir energijos normų rekomendacijas, todėl, laikydamiesi jų, ne tik pamažu atsikratysite nereikalingo antsvorio, bet ir sumažinsite mirtinų ligų tikimybę bei pagerinsite bendrą organizmo būklę.

Kokius patiekalus vadinti subalansuotais?

Rinkdamiesi patiekalą, pirmiausia atkreipkite dėmesį į tų maistinių medžiagų kiekį, kurių rekomenduojama vartoti tik labai ribotai. Per dideli šių medžiagų kiekiai ne tik skatina nutukimą, bet ir sukelia gyvybei pavojingas ligas.

Kokios tai maistinės medžiagos? Visų pirma - „sotieji" riebalai, kurių, atsižvelgiant į kiekvieno žmogaus individualias savybes, paros norma turėtų būti apie 7-13 gramų, o vieno valgymo metu (laikantis rekomenduojamo trijų arba keturių valgymų skaičiaus per parą) - vos 3-5 gramai.

Cukrinių angliavadenių paros norma yra 25-50 gramų.

Druskos ir cholesterolio per parą turėtumėte neviršyti atitinkamai 4 gramų ir 300 miligramų, o kiekvieno valgymo metu jų pasirinktą kiekį reikėtų įvertinti taip, kad nebūtų viršyta jų bendra paros norma.

Žinoma, renkantis patiekalą, labai svarbu, kad jame būtų subalansuotos ir likusios maistinės medžiagos, tačiau per didelio jų kiekio vartojimo tikimybė mūsų įprastinėje mityboje yra labai maža, o pasekmės nedaro tokios didelės žalos organizmui, kaip prieš tai minėtų maistinių medžiagų.

Kaip išmokti valgyti subalansuotą maistą?

Pirmiausia, ką turėtumėte padaryti - tai pagal individualias savo savybes (lytį, amžių, svorį, fizinio aktyvumo lygį) nusistatyti, kiek pagrindinių maistinių medžiagų: baltymų, riebalų, iš jų sočiųjų, mononesočiųjų, polinesočiųjų, angliavandenių, iš jų cukrinių ir kitų maistinių medžiagų turėtų būti jūsų paros maisto racione.

Toliau pasirinkite vieną iš rekomenduojamų maisto sudėties racionų, mitybos režimą (kiek kartų per dieną ketinate valgyti) bei kiekvieno valgymo metu jums reikalingą gauti pagrindinių maistinių medžiagų kiekį. Tai svarbu, nes vienu valgymo metu suvartotas per didelis angliavandenių ar riebalų kiekis greitai nesuvirškinamas ir mūsų organizme virsta riebalais.

Žinodami jums reikalingas maistinių medžiagų normas, neišvengiamai turėsite žinoti ir didžiosios daugumos jūsų vartojamų produktų maistinę vertę. Ši informacija jums būtinai reikalinga tuo atveju, jei norėsite tinkamai pasigaminti subalansuotą maistą namuose ar išsirinkti bent jau šiek tiek tinkamesnį maistą maitinimo įstaigose.

Kokia išeitis?

Kodėl būtent subalansuotumas - sveiko maisto pagrindas?

Akivaizdu, kad norint valgyti subalansuotą maistą, šiuo metu tai padaryti iš tiesų sudėtinga.

Šiuolaikinis gyvenimo tempas beveik nepalieka laiko domėtis, o tuo labiau maitintis pagal šias taisykles, todėl vienintelė išeitis, kurią aš matau - tai sveiko maisto maitinimo įstaigos. Žinoma, tik tos, kurios šalia patiekalų nurodo ne tik bendrą kalorijų skaičių, bet ir išsamią maistinę vertę bei sudėtį.

Jei ir toliau subalansuotumą paliksite nuošalyje, visą dėmesį skirdami vien tik ekologiškumui ar natūralumui, tai antsvorio problemų niekados ir neatsikratysite, o Europą dar ilgai šiurpinsime širdies ir kraujagyslių ligų sergamumo bei mirštamumo statistika.

 

www.sveikasmaistas.lt


Nemokamai elektroninė knyga apie seksą, sekso pozas. Visiems užsiregistravus. Registracija knygai.

Komentarai

susikta beletristika...o kur konkretus praktiniai patarimai?

Skelbti naują komentarą

Šio laukelio turinys bus laikomas privatus ir nerodomas viešai.
  • You may quote other posts using [quote] tags.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai

Daugiau informacijos apie teksto formatavimą

To prevent automated spam submissions leave this field empty.



Literatūra, forumas, komentarai

Be Sos03 leidimo draudžiama naudoti ir platinti www.Sos03.lt esančią tekstinę ir grafinę informaciją kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse. Autorių teisės priklauso Sos03, jeigu nenurodyta kitaip.

Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytojų skaitliukai