Naujausi straipsniai
Kuo skundžiatės, sinjore...- Kuo skundžiatės, sinjore?
Vaistų paieška
|
Per maistą plintančios infekcijos. Kaip nuo jų apsisaugoti vasarą?
2011, Birželis 13 - 04:06
Ūmios žarnyno infekcinės ligos - grupė ligų, plintančių per mikroorganizmais užkrėstą maistą bei kontaktiniu būdu. Per maistą plintančioms žarnyno infekcinėms ligoms būdingas sezoniškumas. Pavyzdžiui, rotavirusų ir norovirusų sukeltomis infekcijomis dažniausiai užsikrečiama ir sergama žiemą bei ankstyvą pavasarį, o bakterinės etiologijos žarnyno infekcinėmis ligomis, tokiomis kaip salmoneliozė, šigeliozė, kampilobakteriozė, - šiltuoju metų laiku. Todėl atšilus orams kasmet padidėja sergamumas per maistą plintančiomis infekcinėmis ligomis. Lietuvoje vasarą dažniausiai registruojami susirgimai šigelioze ir salmonelioze. Oficialiosios statistikos duomenimis, kasmet gegužės-rugpjūčio mėnesiais registruojama apie 30-50 proc. visų šių infekcijų atvejų. Kadangi ne visiems tą patį maistą valgiusiems asmenims liga pasireiškia vienodai, sergantieji lengvesne ligos forma į medikus net nesikreipia ir ligos atvejai nėra įregistruojami. Dažniausios maistu plintančių infekcinių ligų protrūkių priežastys yra:
Kai aplinkos temperatūra didesnė nei 10 laipsnių šilumos, ligas sukeliančios bakterijos maisto produktuose gali sparčiai daugintis. Kai kurios maiste besidauginančios bakterijos gali gaminti toksiną, jis taip pat gali būti apsinuodijimo maistu priežastimi. Galima susirgti ir valgant greitai gendantį maistą (karštai rūkyta mėsa, žuvis, dešros, pieno produktai, kremo gaminiai ir kt.), ypač jei jis kelias valandas buvo laikomas esant 20 laipsnių šilumos ar aukštesnei temperatūrai. Užsikrėsti patogeniniais ligų sukėlėjais galima ir nurijus užteršto atvirų vandens telkinių vandens. Kadangi nuo daugelio žarnyno infekcinių ligų skiepų nėra, pagrindinė profilaktikos priemonė yra saugus maistas ir asmens higiena, t. y. švarios rankos ir švari aplinka. Mažinant užsikrėtimo maistu plintančiomis infekcinėmis ligomis riziką rekomenduojama:
Jeigu nepavyko išvengti maistu plintančios infekcinės ligos, pajutus pirmuosius ligos požymius - pykinimą, vėmimą, viduriavimą, pilvo skausmus, karščiavimą - patartina kuo skubiau kreiptis į gydytoją. Panevėžio rajono visuomenės sveikatos biuras šiltuoju sezonu ragina ypač atsakingai rinktis maisto produktus ir nepamiršti higienos.
|
Be Sos03 leidimo draudžiama naudoti ir platinti www.Sos03.lt esančią tekstinę ir grafinę informaciją kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse. Autorių teisės priklauso Sos03, jeigu nenurodyta kitaip.
Komentarai
Skelbti naują komentarą