Naujausi straipsniai
Gydytojas ramina pacientą...Gydytojas ramina pacientą:
Vaistų paieška
|
Kad vasaros džiaugsmai nesibaigtų ligoninėje
2009, Rugpjūtis 31 - 08:04
Vasara - kelionių ir naujų įspūdžių metas, tačiau vis daugiau žmonių susigadina sau atostogas apsinuodiję maistu. Kai kurie maisto produktai ilgai laikomi sugenda, apipelija, tačiau šiais taupumo laikais šeimininkės neskuba jų išmesti, o sumaitina savo šeimai. Kai kurie maisto produktai ilgai laikomi supelija. Pašalinusi pelėsį, dažna šeimininkė sumaitina produktą savo šeimai nė neįtardama, koks jis gali būti žalingas sveikatai. Higienos specialistai pataria supelijusį maistą išmesti. Pelėsis - pirmasis akivaizdus požymis, kad maisto kokybė jau suprastėjo. Tai - grybelis, kurio sporos pasklidusios mus supančioje aplinkoje. Daugeliui žmonių pelėsiai atrodo visiškai nekalti, juolab kad juos pašalinus produktas gali atrodyti gana kokybiškas. Juk žinome, kad iš pelėsių gaminamas penicilinas! Tačiau iš tikrųjų nesvarbu, ar pelėsiai tik išmargina produktą baltomis dėmelėmis, ar padengia šlykščiu tamsžaliu sluoksniu, ar „suželia" jo paviršiuje švelnus pūkelis, jie visada paverčia maistą netinkamą, o neretai ir nuodingą. Tačiau ne visi pelėsiai žalingi sveikatai. Yra net labai naudingų. Pavyzdžiui, tie, kurie naudojami sūrių arba vyno gamyboje. Šaldytuvas - ne faraono sarkofagas Nelaikykite produktų šaldytuve ilgai. Nepaisant to, kad maisto produktas turi gerą kvapą ir tinkamą skonį, dar nereiškia, kad jame nėra apsinuodijimą sukeliančių bakterijų. Todėl tie, kurie stengiasi suvartoti maisto likučius, rizikuoja apsinuodyti. Bakterijos, sukeliančios apsinuodijimą maistu, greičiausiai dauginasi esant 10-65oC. Tai Salmonella, E. coli, Listeria monocytogenes ir Campylobacter. Esant idealioms sąlygoms, E. coli dvigubai padaugėja kas 20 minučių. Todėl praėjus 6 valandoms vietoj vienos bakterijos atsiranda 1 milijonas. Kiekviena bakterija turi savo optimalią dauginimosi temperatūrą. Daugelio bakterijų, sukeliančių apsinuodijimą, dauginimosi temperatūra atitinka žmogaus kūno temperatūrą (apie 37oC). Esant kambario temperatūrai, bakterijų dauginimasis lėtėja, o šaldytuve (0-5oC) bakterijos praktiškai nebesidaugina, nors ir nežūva. Pelėsis gali augti ir esant žemai temperatūrai, todėl kartais pelėsis atsiranda šaldytuve. Geriausias bakterijų naikinimo būdas - pasterizacija ir virimas. Apie maisto produktų saugojimą Pataria Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistė Daiva Švelnienė, laikinai pavaduojanti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vedėją. Sviestą nebūtina laikyti šaltai, tačiau šaldytuve jis ne taip greitai genda. Kad sviestas jau yra netinkamas vartoti, galima pastebėti pagal kartoką prieskonį. Išpakuotas ir sudėtas į specialią sviestinę, jis išsilaiko ilgiau. Atidarius sulčių ar pieno pakelį, juos saugoti reikia šaldytuve. Nepasterizuotas pienas turi būti visada laikomas šaldytuve. Žalią, ką tik pamelžtą, pieną rekomenduojama pavirinti. Kiaušiniai turi būti saugomi tik šaldytuve. Greta kiaušinių negalima laikyti maisto, kuris jau paruoštas ir nebus daugiau termiškai apdorojamas. Reikėtų atkreipti dėmesį į vakuumuotų produktų laikymą. Jei pažeidėte pakuotę, laikymo terminas bus daug trumpesnis. Sandariai uždarytą ledų pakuotę saugokite nepažeistą. Atšildžius, ledų nederėtų vėl užšaldyti. Žuvis - labai greitai gendantis produktas, todėl nusipirkę šviežią žuvį skubėkite kuo greičiau ją patalpinti į šaldytuvą, o jei ji neskrosta - išvalyti. Nelaikykite žuvies šaldytuve ilgiau kaip 1 dieną. Atidarytus vaisių konservus reikia perdėti į nemetalinį indą, uždengti ir laikyti šaldytuve. Uogienės, marmeladai, džemai, stiklainius atidarius, turi būti laikomi šaldytuve. Duonos laikyti šaldytuve nebūtina. Šviežių vaisių taip pat. Būkite ypač atidūs pirkdami greitai paruoštą maistą - dešrainius, kebabus, beliašus, mėsainius. Ypač nesaugu valgyti mėsainius - mėsa tik šiek tiek apkepinama, todėl yra ideali terpė mikrobams veistis. Reikia vengti pirkti maistą prekybos taškuose, kurie nesilaiko higienos reikalavimų, pažeidžia taisykles (pavyzdžiui, perkraunamos šaldymo kameros ir šaldytuvai). Pavojų sveikatai kelia ir salotos su majonezu. Pagal higienos normas, jų galiojimo laikas - tik viena valanda. Namuose gamintus patiekalus stenkitės suvartoti tą pačią dieną. Mėsą rekomenduojama atitirpdyti šaldytuve, nes bakterijų gali atsirasti mėsos paviršiuje. Vaisius, uogas, daržoves plaukite tekančiu vandeniu, paskui juos perpilkite virintu. Kiekvieną maisto produktą reikia laikyti atskirai uždarame inde - kad žali produktai ir pagaminti patiekalai nebūtų kartu. Tam tinka ir specia li, sąlyčiui su maistu tinkama plėvelė. Nenaudokite indų, likusių nuo kitų produktų (plastikinių kibirėlių, indelių), nes tai - vienkartinė tara, kurioje buvo fasuotas būtent tik tas produktas. Ji nėra atspari aplinkos poveikiams: įtrūksta, susibraižo ir sudaro puikias sąlygas mikroorganizmams daugintis. Į įtrūkimus pakliuvusios bakterijos gali apkrėsti ir maistą. Maistui laikyti nenaudokite deformuotų, su įtrūkimais indų, suskilusių, įtrūkusių lėkščių bei puodelių.
|
Be Sos03 leidimo draudžiama naudoti ir platinti www.Sos03.lt esančią tekstinę ir grafinę informaciją kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse. Autorių teisės priklauso Sos03, jeigu nenurodyta kitaip.
Komentarai
Skelbti naują komentarą