To prevent automated spam submissions leave this field empty.

O, daktare, jūsų tokia švelni ranka!...

- O, daktare, jūsų tokia švelni ranka!
- Tai ne ranka,- vos  susinepatoginęs atsakė daktaras.

  • Planuojant nėštumą, folio rūgštį reikia gerti abiem! Kai moteris pastoja, ji folio rūgštį turėtų vartoti dar keletą mėnesių.

Vaistų paieška

Įveskite ieškomo vaisto pavadinimą Lietuvių ar originalia Lotynų kalba.
Įveskite ligos kodą arba pavadinimą kuris Jus domina.
  • Užkandžiavimas pistacijų riešutais dukart per dieną pastebimai sumažina cholesterolio kiekį kraujyje ir tikimybę susirgti širdies ligomis.

Jersiniozė

Straipsnio šaltinis: 
www.vvspt.lt
Jersinioze.jpg

Jersiniozė - tai žarnyno užkrečiamoji liga, kurią sukelia Yersinia enterocolitica rūšies gramneigiamos anaerobinės lazdelės. Skirtingai nuo kitų mikrobų, jersinijos atsparios šalčiui. Jos ilgai išlieka gyvybingos ir gali daugintis esant 2-6 laipsnių temperatūrai, taigi net ant daržovių bei vaisių, laikomų vėsiuose rūsiuose, saugyklose ir šaldytuvuose. Jersinijos žūsta 100 laipsnių temperatūroje, sausoje aplinkoje ir veikiant ultravioletiniams spinduliams.

Pasak Vilniaus visuomenės sveikatos centro vyr. specialistės Natalijos Beliakovos, pagrindinis jersiniozės infekcijos šaltinis yra graužikai, nuo kurių užsikrečia laukiniai gyvūnai, o nuo šių - naminiai: katės, šunys, kiaulės ir kt. Jersinijos į aplinką - dirvą ir vandenį - patenka su šių gyvūnų fekalijomis. Žmogus užsikrečia valgydamas gyvūnų išmatomis užterštas žalias daržoves, vaisius, ypač laikytus šaldytuvuose, sandėliuose, užterštus kiaulienos, paukštienos ar pieno produktus (nevirintas namų ūkio pienas). Retais atvejais galima užsikrėsti per jersinijomis užterštą šulinių vandenį ar geriant nevirintą upių, kūdrų vandenį. Žmogus tiesiogiai nuo graužikų neužsikrečia, bet nuo sergančių naminių gyvūnų - gali.

Rudenį nuimant derlių ir sandėliuojant vaisius bei daržoves, užkrato koncentracija paprastai būna nepakankama ligai sukelti. Saugyklose, namų rūsiuose palaikoma žema temperatūra, kuri yra tinkama ant daržovių esančioms jersinijoms intensyviai daugintis, todėl žiemos pabaigoje ir pavasarį jų koncentracija pasiekia maksimumą. Dažniausiai užkratas perduodamas per daržoves, šiek tiek rečiau - per vaisius. Natalija Beliakova nerekomenduoja maistui vartoti apgraužtų ar kitaip pažeistų žalių morkų, kopūstų, burokėlių, kuriuos namų rūsiuose bei daržovių sandėliuose galėjo savo ekskrementais užteršti graužikai. Jersinijos ypač pažeidžia pūvančias daržovių, vaisių vietas, todėl pažeisti produktai turi būti itin kruopščiai nuplaunami ir nuvalomi. Nesilaikant maisto gaminimo technologijos reikalavimų, užkratas į maistą gali patekti per nešvarias rankas, nuo virtuvės įrankių ir inventoriaus, ant kurių prieš tai buvo pjaustyta užkrėsta jersinijomis žalia mėsa ar daržovės.

Apsaugo preciziška švara

Jersiniozės inkubacinis periodas trunka nuo 1 iki 11 dienų. Liga prasideda staiga, kūno temperatūra pakyla iki 38-39 laipsnių, išryškėja apsinuodijimo požymiai: blogas apetitas, silpnumas, galvos skausmai, pykinimas, viduriavimas - dažniausiai su gleivėmis ir krauju. Pilvas išpūstas, skausmingas, neretai padidėja kepenys, atsiranda dešinės pilvo pusės skausmai, panašūs į apendicito. Oda būna sausa, simetriškai beria liemenį ir galūnes, o bėrimui išnykus pradeda luptis oda. Maži vaikai dažniausiai serga lengvesne ligos forma, kuriai būdingas viduriavimas. Pseudoapendicitas dažniau pastebimas vyresniems vaikams bei suaugusiems asmenims.

Stabdant jersiniozės plitimą, gyventojams rekomenduojama daržoves, vaisius prieš vartojimą kruopščiai nuplauti, paskui nuvalyti ir pakartotinai nuplauti tekančiu vandeniu; nevartoti maistui graužikų apgraužtų ar kitaip pažeistų žalių morkų, kopūstų, burokėlių; vartoti tik gerai termiškai apdorotą mėsą ir jos produktus. Labai svarbu pagamintų daržovių, net išaugintų savo darže, salotų nedėti į šaldytuvą ir nepalikti kitai dienai - jei jose yra jersinijų, šios gali sparčiai pasidauginti. Taip pat patartina pieną ir jo produktus vartoti tik termiškai apdorotus; naudoti atskirus indus bei įrankius žaliems ir vartojimui paruoštiems maisto produktams; atskiras pjaustymo lenteles žaliai mėsai, paukštienai, daržovėms; pjaustymo lenteles, įrankius po sąlyčio su žalia mėsa, paukštiena ar daržovėmis būtina kruopščiai nuplauti karštu vandeniu.

Natalja Beliakova primena, kad, atėjus pavasariui ir ištuštėjus daržovių saugykloms, būtina jas išvalyti, pašalinti pūvančius daržovių likučius ir dezinfekuoti.

 


Nemokamai elektroninė knyga apie seksą, sekso pozas. Visiems užsiregistravus. Registracija knygai.

Komentarai

Skelbti naują komentarą

Šio laukelio turinys bus laikomas privatus ir nerodomas viešai.
  • You may quote other posts using [quote] tags.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai

Daugiau informacijos apie teksto formatavimą

To prevent automated spam submissions leave this field empty.



Literatūra, forumas, komentarai

Be Sos03 leidimo draudžiama naudoti ir platinti www.Sos03.lt esančią tekstinę ir grafinę informaciją kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse. Autorių teisės priklauso Sos03, jeigu nenurodyta kitaip.

Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytojų skaitliukai