Naujausi straipsniai
Terapeutas ligoniui daro ekoskopiją...Terapeutas ligoniui daro ekoskopiją:
Vaistų paieška
|
Gerdami kavą netenkame geležies
2009, Birželis 9 - 12:05
Dažniausiai net ir žinodami, kad kai kurie gėrimai kenkia sveikatai, nenorime keisti nusistovėjusių įpročių. Tačiau svarbu žinoti dar ir tai, kuriuos iš jų galima gerti valgant, o kuriuos - atskirai? Juk kartais išgeriamas skystis neleidžia pasisavinti labai svarbių mūsų organizmui maisto medžiagų, pavyzdžiui, geležies. Arbata ir kava trukdo organizmui pasisavinti geležį. Geležis yra ypač svarbus mikroelementas moterims, juk mėnesinių metu jos netenka apie 50 procentų geležies atsargų. Šio elemento trūkumas sukelia nuolatinio nuovargio jausmą, veido odos spalva pasidaro blyški, sumažėja organizmo atsparumas virusams ir bakterijoms. Kava, arbata ir kiti kofeino turintys gėrimai neleidžia pasisavinti kitų svarbių mikroelementų - kalcio ir cinko. Kalcis labai svarbus kaulams, dantims, raumenims, jis būtinas kraujo krešėjimo procese. Kavos ir arbatos nereikėtų gerti pernelyg daug, be to, tai geriausia daryti vieną valandą prieš valgį. Taip sumažės neigiamas kofeino poveikis. Pienas taip pat turi šiek tiek geležies, tačiau kalcis ir fosfatai, kurių yra piene, trukdo pasisavinti geležį, tad pieno taip pat negalima gerti valgant tuos produktus, kuriais norite papildyti savo geležies atsargas. Geriau pieną gerti prieš valgį arba po jo. Apelsinų sultys turi daug vitamino C, o šis vitaminas skatina geležies pasisavinimą. Apelsinų sultis galima gerti valgant geležies turinčius produktus. Būtent dėl šios priežasties siūloma ir daržoves valgyti su mėsa. Alkoholiniai gėrimai ir maisto teikiama nauda - du nesuderinami dalykai. Alkoholis neduoda mūsų organizmui nei mineralinių medžiagų, nei vitaminų, atvirkščiai, atima juos. Pavyzdžiui, alkoholis suardo vitaminą B6 ir trukdo pasisavinti vitaminą B12. Tik raudonasis vynas yra išimtis, šio gėrimo protingais kiekiais galima gerti ir valgant. Vynas skatina geležies pasisavinimą, be to, jo sudėtyje taip pat yra šiek tiek geležies. Vanduo. Vandens poreikis žmogaus organizmui yra labai svarbus. Dėl vandens trūkumo organizme atsiranda įvairių sveikatos sutrikimų. Per dieną turėtume išgerti ne mažiau 2 l vandens. Dieną pradėti reikėtų stik line vandens. Valgyti galima po 30-45 minučių. Taip pat galima 30- 45 minučių prieš visus valgius gerti 1 stiklinę vandens. Ypač tai svarbu žmonėms, turintiems antsvorio ir padidėjusį skrandžio sulčių rūgštingumą. Tyrimai rodo, kad geriant daugiau vandens riebalų atsargos, sukauptos organizme, ima mažėti, ir atvirkščiai, vartojant mažiau vandens, riebalai kaupiasi sparčiau. Kuo suvalgytas maistas turi daugiau baltymų, tuo ilgiau negalima gerti didelio kiekio vandens, nes baltymai (mėsa, kiaušiniai, sūris) virškinami skrandyje ir išbūna ten iki 2 val. Jei tuo metu gersime šarminį vandenį, tiesiog praskiesime skrandžio sultis ir sutrikdysime virškinimo procesą. Jei valgomi vaisiai, gurkšnoti vandenį galima ir po 30 minučių, nes vaisiai, ypač saldūs, po 20-30 minučių jau būna žarnyne. Smegenų darbo pajėgumai priklauso nuo vandens kiekio. Smegenys - pats jautriausias vandens trūkumui organas (smegenis sudaro 80 procentų vandens).Vanduo smegenis geriau aprūpina deguonimi. Kuo vanduo šarmiškesnis, tuo daugiau jis prisotintas deguonies. Jei kankina galvos skausmai, depresija, taip pat padeda vanduo. Labai svarbu, kokį vandenį geriame. Sveikiausia gerti natūralų mineralinį, mineralizuotą ar šaltinio vandenį. Geriausia kasdien gerti šaltinio arba mineralizuotą vandenį be angliarūgštės.
|
Be Sos03 leidimo draudžiama naudoti ir platinti www.Sos03.lt esančią tekstinę ir grafinę informaciją kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse. Autorių teisės priklauso Sos03, jeigu nenurodyta kitaip.
Komentarai
Skelbti naują komentarą