Naujausi straipsniai
Gydytojas tarė savo pacientui...Gydytojas tarė savo pacientui:
Vaistų paieška
|
Darže – ekologiškų vitaminų užtaisas
2010, Spalis 1 - 10:04
Vasara džiugino sunokusiomis daržovėmis ir prisirpusiomis uogomis bei vaisiais, tačiau ruduo - taip pat daržo gėrybių metas. Tiesa, šviežius agurkus, pomidorus, braškes, serbentus ir kitas vasariškas gėrybes keičia rudeninės - bulvės, cukinijos, moliūgai, slyvos ir dar daug kitų. Išmokę jas tinkamai paruošti, ekologiškomis gėrybėmis galėsite džiaugtis ne tik rudenį, tačiau ištisus metus. „Tikriausiai jau nebereikia priminti, kiek naudingų vitaminų turi ekologiški, ypač savam sode, užauginti vaisiai ir daržovės. Sveikiausia juos valgyti žalius, neapdorotus, nes taip jie savyje išlaiko daugiausia vitaminų. Žinoma, maisto patiekalai iš natūralių produktų taip pat labai vertingi, o kai kurios daržovės neapdorotos tiesiog nėra tinkamos valgyti", - patarė „Camelios" vaistininkė Audronė Grabauskienė. Tiesa, gamta viską suklostė taip, kad sodo darže augančios gėrybės skirtingu metų laiku mus apdalina būtent tais vitaminais, kurių organizmui labiausiai trūksta. Ruduo - pats tinkamiausias metas troškiniams. Jiems puikiai tiks visos rudeninės daržovės: bulvės, cukinijos, patisonai, aguročiai, baklažanai ir kt. Pagardinkite juos porais ir salierais, nes jie savo sudėtyje turi daug reikalingų mikroelementų ir kitų gerųjų savybių. Ruduo - obuolių metas, tad vietoj kaloringų desertų su šeima išsikepkite obuolių pyragą. Ne tik skani pramoga, bet ir ekologiškas, sveikas maistas! Gali džiuginti ištisus metus Atminkite, kad tinkama mityba rudenį - tai organizmo ruošimas šaltajam metų sezonui. Rudens pabaigoje patartina valgyti daugiau maisto produktų, turinčių baltymų: sojos, pupelių taip pat užaugintų ekologišku būdu. Tačiau prie daržovių bei jų troškinių jau derinkite ir maistingąsias kruopas (avižas, kukurūzus, manus), taip pat mėsą - jautieną, kiaulieną, vištieną, kalakutieną bei kt. Mėsą dažniau virkite, ruoškite garuose, rečiau - kepkite. „Subalansuota mityba organizmą paruošus šaltajam sezonui ne tik pavyks išvengti nemalonių peršalimų bei ligų, tačiau jausitės gerokai sveikesni ir žvalesni", - atkreipė dėmesį vaistininkė A.Grabauskienė. Tiesa, norėdami save palepinti daržo gėrybėmis ir žiemą bei pavasarį, užsikonservuokite mėgstamiausių sau ir šeimai. Galite virti serbentų, aviečių, braškių ir kt. uogų uogienes, taip pat konservuoti šparagines pupeles, agurkus, česnakus, pomidorus, paprikas, burokėlius ir kt. daržoves.Jei neturite sodo, kuriame galėtumėte auginti ekologiškus vaisius bei daržoves, trūkstamą vitaminų dozę gausite vartodami maisto papildus.
|
Be Sos03 leidimo draudžiama naudoti ir platinti www.Sos03.lt esančią tekstinę ir grafinę informaciją kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse. Autorių teisės priklauso Sos03, jeigu nenurodyta kitaip.
Komentarai
Skelbti naują komentarą