Naujausi straipsniai
Prieš užmigdamas po narkozės, pacientas...Prieš užmigdamas po narkozės, pacientas klausia chirurgo: - Aš gavau dozę kelionei tik į vieną pusę ar pirmyn ir atgal?
Vaistų paieška
|
Nebrangus dietinis maistas
2010, Rugpjūtis 12 - 12:41
Nuomonė, kad sveikai maitintis - brangu, klaidinga. Sveikas maistas - tai paprasti, natūralūs produktai, vadinasi, nedaug kainuojantys. Jeigu bus sumažintos porcijos, produktų krepšelis pasidarys nesunkiai prieinamas. Sveika mityba - tai subalansuota angliavandenių, baltymų ir riebalų pusiausvyra, kai pakanka vitaminų ir mineralų. Žmogaus paros racioną, priklausomai nuo jo individualių savybių, turi sudaryti 50-70 proc. angliavandenių, 30-40 proc. baltymų ir 5-10 proc. riebalų. Piramidės esmė Maždaug prieš 15 metų amerikiečiai dietologai sukūrė maitinimosi piramidę: produktai joje išdėstyti nuo pagrindo iki viršūnės pagal vertingumą. Tokia piramidė vaizdžiai įrodo, kad sveikai maitintis prieinama visiems. Pagrindinė produktų grupė - pati pigiausia: tai grūdinės kultūros, daržovės ir vaisiai, būtent iš jų organizmas turi gauti 50-70 proc. angliavandenių. Šie angliavandeniai organizme ilgai skaidomi ir palaiko normalų cukraus kiekį kraujyje, be to, dėl maisto medžiagų sudėties virškinamasis traktas gerai veikia. Kasdien racione turi būti vienas ar du kruopų (porcija 70 g) ir daržovių (porcija 150 g) patiekalai, keletas gabalėlių rupios duonos, 3-5 porcijos vaisių (porcija - vienas vidutinio dydžio vaisius arba stiklinė uogų). Geriausi pusryčiai - košė: avižinė, grikių, kukurūzų. Daržovės (salotos, daržovių troškinys, kotletai) - pietums ir vakarienei. Kruopų ir daržovių patiekalų - šimtai. Teiginys, kad daržovės ir vaisiai itin pabrangina maitinimąsi, neturi jokio pagrindo. Visų pirma, pastaruoju metu dietologai primygtinai rekomenduoja sumažinti racione vaisių dalį (jie turi per daug cukraus), o padidinti daržovių. Antra, vietiniai obuoliai, slyvos, agurkai, cukinijos, kopūstai, morkos, burokėliai, žalumynai turi daug daugiau vitaminų ir mikroelementų nei atvežtiniai egzotiniai. Kaip galima sutaupyti
Perkant ryžius verta nepamiršti, kad rudieji ryžiai, nors ir brangesni, bet vertingesni už šlifuotus. Pieno produktai Kuo pieno produktas paprastesnis, tuo geresnis. Patys naudingiausi - natūralūs neriebūs produktai be skonio priedų: pienas, kefyras, rūgpienis, varškė, grietinė, brinza. Jie palaiko stabilią žarnyno mikroflorą, o tai savo ruožtu stiprina imunitetą ir teigiamai veikia riebalų ir angliavandenių apykaitą. O štai įvairiausias saldžias varškytes, sūrelius, jogurtus, grietinėles, pudingus, ledus reikėtų priskirti prie desertų. Jų vieta - piramidės viršuje, kur išdėstyti tie produktai, kuriuos vertėtų vartoti rečiau. Sūris - koncentruotas itin kaloringas produktas, tad piktnaudžiauti juo nevertėtų. Per savaitę pakanka 3-4 kartus suvalgyti po 30-50 g sūrio. Taigi kasdien rekomenduojama vartoti pačius pigiausius produktus. Kaip sutaupyti
Kur nereikia taupyti
Baltymų produktai Šiai grupei priklauso brangiausi produktai: mėsa, žuvis, jūros gėrybės, paukštiena, kiaušiniai, riešutai ir ankštiniai. Tačiau jeigu vadovausimės sveikos mitybos principais, tai ir šią išlaidų skiltį galime optimizuoti. Pirmiausia šiuos produktus nebūtina vartoti kasdien. Visiškai pakanka vienos porcijos mėsos, jūrų gėrybių, vienos ar dviejų porcijų paukštienos ir žuvies per savaitę. Iš viso verta eiti link to, kad raudonos mėsos būtų atsisakyta, o daugiau vartojama žuvies ir jūros gėrybių. Turint omeny, kad porcija mėsos, paukštienos ir žuvies turi sverti 70-100 g, aišku, jog ir šis maitinimasis nebus itin brangus. Dietologai rekomenduoja per savaitę suvartoti ne daugiau kaip 3-5 kiaušinius. Kur galima sutaupyti
Kur neverta taupyti
Riebalai Aliejus ir sviestas taip pat priklauso nepigių produktų kategorijai. Tačiau jų vieta - ant priešpaskutinio piramidės laiptelio, vadinasi, juos rekomenduojama vartoti po nedaug. Augalinį aliejų reikia vartoti kasdien. Geriausia jį įmaišyti į salotas - vieno ar dviejų šaukštelių tam pakaks. Tad sau galima leisti patį vertingiausią alyvuogių aliejų. Sviesto galima vartoti nedaug: gyvulinių riebalų organizmas gauna iš mėsos ir pieno produktų. Kur galima sutaupyti Sumažinkite keptų patiekalų vartojimą. Kaitinant augalinį aliejų išsiskiria kancerogeninių medžiagų. Mėsą, žuvį virkite arba ruoškite orkaitėje arba grilyje. Kur neverta taupyti
|
Be Sos03 leidimo draudžiama naudoti ir platinti www.Sos03.lt esančią tekstinę ir grafinę informaciją kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse. Autorių teisės priklauso Sos03, jeigu nenurodyta kitaip.
Komentarai
Skelbti naują komentarą