Naujausi straipsniai
Mielasis, šiandien per televizorių žiūrėjau...- Mielasis, šiandien per televizorių žiūrėjau futbolo rungtynes, kuriose tu teisėjavai…
Vaistų paieška
|
Odė žaliajai arbatai
2009, Kovas 15 - 10:52
Ją vadina stebuklingu gėrimu. Apie jos nepaprastą galią sklando legendos. Ar iš tiesų taip yra - ar žalioji arbata turi mistinių gydomųjų savybių? Padeda nugalėti nuodus Teigiama, kad geriausia arbata gaunama iš kalnuotoje vietovėje augančių arbatmedžių, kai juos kasryt gaubia rūkas, o dieną šildo saulės spinduliai. Aukštos kokybės arbatai pagaminti lapeliai skinami rankomis, paskui rūšiuojami ir fermentuojami. Fermentacijos procesai lemia, kokia bus arbata: juodoji, žalioji, geltonoji ar raudonoji. Juodoji arbata gaminama iš vytintų ir fermentuotų, žalioji - iš šutintų garais, geltonoji ir raudonoji - iš ne visai fermentuotų arbatmedžių lapų. Senovės kinų medicina byloja, kad žmogaus organizmas kasdien kovoja su 72 rūšių nuodais. Jie patenka iš išorės arba atsiranda kaip gyvybinės veiklos produktas. Arbata - vaistas nuo visų tų nuodų ir žalioji yra aktyvesnė nei juodoji, nes žaliojoje išlieka visos naudingosios medžiagos. O arbatžolėse yra tonino, baltymų, aminorūgščių, vitaminų A, B1, B2, PP, C ir kt., kofeino. Šis veikia švelniau nei kavos kofeinas ir nesikaupia organizme. Jei arbata bus netinkamai paruošta, naudingųjų medžiagų gali labai sumažėti arba jų iš viso nelikti. Kad taip neatsitiktų, reikia į puoduką įdėti žiupsnelį žaliosios arbatos, įpilti truputį šalto, o paskui - karšto vandens ir palikti 2-4 min., kad arbatžolės išbrinktų. Kurie nenori, kad būtų kofeino, tegul palaukia 1-2 min. ilgiau. Į žaliąją arbatą nereikia pilti pieno, nes jis neutralizuoja naudingąsias medžiagas ir gėrimas nebus naudingas. Gydo vėžį Japonijoje žalioji arbata - nacionalinis gėrimas. Japonai - patys didžiausi rūkaliai, bet stebėtina, kad jie mažiausiai iš visų tautų serga plaučių vėžiu. Pasaulio onkologų nuomone, žalioji arbata sumažina riziką susirgti piktybiniais navikais. Aišku, ją reikia gerti dažnai. Skeptikai gali pareikšti: kiek kartų jau buvo sakoma, kad atrasta panacėja nuo vėžio?! Ir tiek pat kartų apie tokius "atradimus" buvo pamiršta. Bet žalioji arbata - nepaprastas produktas. Mokslininkams pavyko įrodyti, kad ypatingos substancijos, esančios žaliojoje arbatoje, gali neleisti sveikoms ląstelėms virsti piktybiniais dariniais. O jei tokių darinių jau atsirado, substancijos stabdo jų dauginimąsi, neleidžia plisti metastazėms, užkerta kelią vėžinėms ląstelėms patekti į kraują. Stiprina širdį Žalioji arbata - tarsi eliksyras pačiam svarbiausiam žmogaus organizmo raumeniui - širdžiai. Arbatoje yra daug nuostabių junginių flavonoidų (tokių pat yra raudonajame vyne). Būtent jie saugo nuo infarkto. Jie ne tik neleidžia kauptis cholesteroliui, bet ir pagerina kraujotaką. Todėl manoma, kad kasdien išgeriant du puodelius žaliosios arbatos rizika susirgti ateroskleroze sumažėja 50 proc. O išgeriant 4 puodelius nuo tos ligos "apsidraudžiama" 69 proc. Grožio eliksyras Flavonidai, esantys žaliojoje arbatoje, naikina laisvuosius radikalus, o jie yra organizmo senėjimo priežastis. Arbata ypač teigiamai veikia odą. Kanzasičio (JAV) mokslininkai nustatė, kad žaliojoje arbatoje esantis vitaminas E ir katechinai veikia kur kas efektyviau nei vitaminas C. Be to, katechinai reguliuoja kapiliarų pralaidumą, padidina jų sienelių elastingumą, padeda organizmui pasisavinti askorbino rūgštį. Todėl žaliąją arbatą naudingiau gerti nei sultis. Ypač dažnai ją turėtų vartoti rūkaliai. Žalioji arbata veikia ir skrandžio mikroflorą - padeda ją išlaikyti nepakitusią, taip pat pagreitina riebalų sudeginimo procesą. Šis gėrimas, pagreitindamas kraujo ir limfos cirkuliaciją, ardo celiulito "pagalvėles", taigi oda tampa gražesnė. Saugo kaulus Išgėrus per dieną 1 puodelį žaliosios arbatos moterims, kurioms per 60 metų, sumažėja rizika susirgti osteroporoze. Mokslininkai ištyrė daugiau kaip tūkstantį vyresnių nei 60 metų moterų ir nustatė, kad tų, kurios kasdien gerdavo bent vieną puodelį žaliosios arbatos, kaulai yra kur kas tvirtesni už nevartojusiųjų. Kiti žaliosios arbatos privalumai
Kad žaliąją arbatą nepabostų gerti - keli įdomesni receptai. Žalioji arbata su krevetėmis 4 porcijoms reikės: 500 g nuvalytų krevečių, 3 šaukštelių sakės, 2 šaukštų kukurūzų miltų, 1 šaukšto žaliosios arbatos, alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų. Dubenyje gerai sumaišyti krevetes, druską, pipirus, kukurūzų miltus, sakę ir palikti 15 min. Į puodelį įdėti žaliosios arbatos ir pripilti iki pusės verdančio vandens. Krevetes su priedais supilti į keptuvę, kurioje įkaitintas alyvuogių aliejaus, ir pakepti, kol krevetės įgaus auksinę spalvą. Paskui į keptuvę pilti arbatą su arbatžolėmis ir troškinti, kol nebeliks skysčio. Patiekalą valgyti karštą. Žaliosios arbatos limonadas 4 šaukšteliai žaliosios arbatos, 2 stiklinės verdančio vandens, 1 stiklinė limonado, 2 šaukšteliai medaus, ledo gabalėlių. Žaliąją arbatą užpilti verdančiu vandeniu ir palaukti 5 min. Perkošti, sumaišyti su medumi, limonadu ir ledu. Gerti atšaldytą. "Sangrija" 4 porcijoms reikės: 2 šaukštų žaliosios arbatos, 0,5 stiklinės apelsinų sulčių, 0,5 stiklinės razinų, 0,5 stiklinės cukraus, 1 banano (smulkiai supjaustyti), 1 šaukštelio cinamono. Viską supilti į puodą ir ant vidutinės ugnies maišant virti iki tol, kol užvirs, ir sumažinti liepsną. Po 5 min. užgesinti ugnį ir palaukti 10 min. Paskui perpilti į ąsotį, palaukti, kol atvės, padėti šaldytuvan mažiausiai 12 val. Arbatos ledas 8 šaukšteliai žaliosios arbatos, 300 g cukraus. Arbatą užpilti 0,5 litro verdančio vandens ir palaikyti 10 min. Paskui supilti cukrų ir įpilti dar 300 ml vandens. Mišinį šildyti tol, kol cukrus ištirps. Atvėsusį išpilstyti į formeles ir padėti į šaldytuvą ar šaldiklį.
|
Be Sos03 leidimo draudžiama naudoti ir platinti www.Sos03.lt esančią tekstinę ir grafinę informaciją kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse. Autorių teisės priklauso Sos03, jeigu nenurodyta kitaip.
Komentarai
Skelbti naują komentarą