Naujausi straipsniai
Duokite man kažką...Vaistinėje:
Vaistų paieška
|
Visavertė mityba lietuviams rūpi ne visada
2009, Kovas 3 - 13:49
Bendrovės "Unilever" iniciatyva Baltijos šalyse atliktas tyrimas parodė, kad dauguma lietuvių nežino, kokį kiekį riebalų žmogus turi suvartoti per dieną. Taip pat paaiškėjo, jog gerųjų riebalų žmonės valgo per mažai, nors ir numano, kad organizmui negavus jų pakankamai, pradeda vystytis ligos. Tyrime dalyvavo beveik tūkstantis 16-60 metų interneto vartotojų. "Akivaizdu, kad žmonės mažai žino apie visavertės mitybos principus, ypač nuvertina riebalus. O tai juk tokia pat reikalinga mūsų organizmui statybinė medžiaga, kaip ir angliavandeniai ar baltymai", - teigė gydytoja dietologė Virginija Vilemienė. Pasak jos, suaugęs žmogus kasdien iš angliavandenių turėtų gauti 55 proc., iš baltymų - 15 proc., o iš riebalų - 30 proc. dienos kalorijų. Tyrimo rezultatai parodė, kad daugiau nei pusė apklaustųjų yra girdėję apie geruosius riebalus - nepakeičiamąsias riebalų rūgštis omega-3 ir omega-6. Riebalai Riebalai skirstomi į sočiuosius (bloguosius) ir nesočiuosius (geruosius). Sotieji riebalai yra gyvulinės kilmės, todėl daugiausia jų būna mėsoje, kiaušiniuose, svieste, taukuose. Iš visų maisto produktų sotieji riebalai labiausiai didina cholesterolio kiekį kraujyje, trikdo medžiagų apykaitą. Gerieji riebalai organizmui reikalingi, nes turi nepakeičiamų riebalų rūgščių omega-3 ir omega-6, kurios naudingos smegenų veiklai, mažina arterinį kraujospūdį ir gerina medžiagų apykaitą. Šios riebalų rūgštys ypač reikalingos augantiems vaikams, kai vystosi ir bręsta jų organizmas. Gerųjų riebalų šaltiniai yra augaliniai aliejai ar jų pagrindu pagamintas margarinas, riebi žuvis, žuvų taukai, avokado vaisiai, riešutai.
|
Be Sos03 leidimo draudžiama naudoti ir platinti www.Sos03.lt esančią tekstinę ir grafinę informaciją kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse. Autorių teisės priklauso Sos03, jeigu nenurodyta kitaip.
Komentarai
Skelbti naują komentarą