Naujausi straipsniai
Atsiprašau, jūs – ginekologas...Poliklinikoje:
Vaistų paieška
|
Vitaminas E
2008, Spalis 6 - 19:05
Vitaminas E - tai bespalvio aliejaus pavidalo, riebaluose tirpstanis vitaminas. Kiti vitamino E pavadinimai - tokoferolis, antisterilinis. Ši medžiaga - atspari temperatūrai, jos režorbcijai žarnyne reikalingi reibalai ir tulžies rūgštys. Reikšmė organizmui Vitaminas E - labai stiprus antioksidantas. Reaguodamas su laisvaisiais radikalais, jis sumažina pastarųjų žalingą poveikį ląstelių membranoms ir riebalų rūgštims. Kita labai svarbi šio vitamino funkcija - dalyvavimas ląsteliniame kvėpavime. Jis taip pat apsaugo vitaminą A ir padeda išlaikyti jo aktyvumą. Kas nutinka, kai jo trūksta? Vitaminas E kaupiasi ląstelių membranose ir riebaliniame audinyje, kepenyse, todėl suaugusiems jo trūksta retai. Tačiau šio vitamino gali trūkti kūdikiams ir naujagimiams, ypač neišnešiotiems. Tokiu atveju ląstelių membranos tampa silpnos ir greit suyra. Dėl to ląstelės netenka svarbių komponentų, o laisvieji radikalai greitai pažeidžia ir kitas ląsteles. Taigi kūdikiams pasireiškia mažakraujystė (anemija), silpnėja raumenų veikla (vietoj miozino kaupiasi kolagenas), net iki distrofijos. Kartais sutrinka lytinis vystymasis (išnyksta antriniai lytiniai požymiai), sutrinka elektrolitų balansas, pažeidžiamos kepenys, nugaros smegenys. Kokiame maiste yra šio vitamino? Vitamino E yra įvairiuose augaliniuose produktuose (grūdiniai produktai, salotos, kopūstai), augaliniuose aliejuose, mėsoje (yač kepenyse), kiaušiniuose, pieno produktuose.
|
Be Sos03 leidimo draudžiama naudoti ir platinti www.Sos03.lt esančią tekstinę ir grafinę informaciją kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse. Autorių teisės priklauso Sos03, jeigu nenurodyta kitaip.
Komentarai
Skelbti naują komentarą