To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Kaip jūs jaučiatės?...

- Kaip jūs jaučiatės?- klausia gydytojas pacientą.
- Kur kas geriau, daktare. Manau, kad padėjo jūsų vaistai. Aš kruopščiai laikiausi nurodymų, užrašytų ant buteliuko.
- O kas ten buvo užrašyta?
- "Laikyti stipriai uždarytą."

  • Vartokite kuo įvairesnius ir skirtingų spalvų vaisius ir daržoves.  Geriausia juos valgyti šviežius, tačiau jei nėra galimybių, tinka ir virti, troškinti, šaldyti (tik ne sūdyti ar ...

Vaistų paieška

Įveskite ieškomo vaisto pavadinimą Lietuvių ar originalia Lotynų kalba.
Įveskite ligos kodą arba pavadinimą kuris Jus domina.
  • Benamiui didesnė tikimybė mirti nuo hipotermijos (sušalimo) nesant dideliems šalčiams, o lyjant ir pučiant vėjui.

Ekologiška dešra sveikatos nepataisys

Yra teigiančių, kad vartotojai tikrai neprašaus, jei pirks ne ekologišką dešrą, o šviežią paprastą mėsą. Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento Sveikatos stiprinimo ir kurortologijos skyriaus vedėjas dr. Almantas Kranauskas pats neperka ekologiško maisto, tačiau pasisako už tokią ekologiją, kai leidžiama naudoti tam tikrus pesticidus ir maisto priedus.

Maistą reikia rinktis protingai

„Tai skaniai su šeimyna pavakarieniausime, - džiaugėsi ponia Janina, brukdama į maišelį juodos duonos ketvirtį, nusipirktą ekologiškame turgelyje. - Trūksta dar gabalėlio dešros." Ši moteris nėra dažna tokių turgelių viešnia. „Ekologiškas maistas yra tikras, be jokios „chemijos". Kaimiškas. Gaila, kad tokie produktai brangiau kainuoja. Bet retsykiais galima pasilepinti", - šypsojosi ji.

Mitybos specialistas A.Kranauskas ekologiško maisto labai vertingu nelaiko. „Aš tokių produktų niekada neperku ir nematau prasmės tai daryti. Maistą reikia rinktis galvojant, ar jis iš esmės sveikas. Pavyzdžiui, daržovės yra sveikas maistas, o kiaulienoje yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, skatinančių aterosklerozę, todėl ji nepalanki sveikatai", - sakė jis.

Mitybos specialistas įsitikinęs, kad sveikata suvalgius ekologiškų produktų negerėja. Anot jo, pirkėjas niekada neprašaus pirkdamas tiesiog šviežią mėsą, žuvį, daržoves. „Ir pinigų sutaupysite, ir sveikiau maitinsitės", - patarė mitybos specialistas.

Su priedais. Kodėl gi ne?

A.Kranauskas nėra ekologijos priešininkas. Jis pasisako už racionalią ir gerokai švelnesnę jos formą - gamtą tausojantį ūkininkavimą. „Yra dvi ekologinio ūkininkavimo sistemos: konservatyvi ekologinė ir gamtą tausojanti. Pastaruosiuose ūkiuose leidžiama naudoti nepavojingas chemines medžiagas. Pavyzdžiui, greitai suyrančius ketvirtos kartos pesticidus.

Jų skilimo produktai - anglies dvideginis ir vanduo. Ekologiškas maistas gali būti su priedais, žymimais raide E. Juk ilgame jų sąraše yra ir labai naudingų, pavyzdžiui, vitaminai C, B, karotenas. Kaip žinia, konservatyviame ekologiniame ūkyje jokia chemija ir priedai neleidžiami", - sakė jis.

Krypsta nuo savo esmės

Ekologija vis tolsta nuo savo esmės. „Dabar tai neracionali ir netgi fanatiška kova su chemija", - teigė mitybos specialistas. Ekologijos sąvoka atsirado pokariu, kai imta kovoti su tada gamintais labai pavojingais ir ilgai neyrančiais pesticidais, teršiančiais aplinką ir sukėliančiais sunkias ligas.

A.Kranauskas supranta, kodėl ekologiškų produktų turgeliai tokie populiarūs. Ir tai jis laiko geru ženklu - žmonės susirūpino savo mityba. „Jie nori sveikesnio maisto, jiems atsibodo parduotuvėse prekiaujama produkcija, gaminama naudojant įvairius skonio, kvapo iliuziją sudarančius cheminius priedus. Tokių produktų mitybinė vertė paprastai būna menka", - kalbėjo jis.

Ekologiška duona su pelėsiais

Auginti javus be pesticidų pavojinga. Štai įrodymas: ekologiniame ūkyje užauginti javai apauga piktžolėmis, nes jų negalima naikinti jokiais pesticidais. Pasak A.Kranausko, tai nėra gerai.

„Grūdai turi būti grūdai, ne piktžolių sėklos. Javų augintojai man sakė, kad Lietuvoje be pesticidų neįmanoma užauginti javų be pelėsių. Mat jiems palankus drėgnas klimatas. Vadinasi, ekologinio ūkio grūdai gali būti užkrėsti pelėsiais, išskiriančiais kancerogeninius mikotoksinus. Rašiau disertaciją ta tema, dariau eksperimentus su gyvūnėliais. Tyrinėjau, kaip mikotoksinai sukelia vėžį", - pasakojo A.Kranauskas.

Pašnekovas mano, kad turgeliai, kuriuose prekiaujama ekologiška produkcija, užsienyje labiau kontroliuojami nei Lietuvoje. Tuo jis įsitikino važinėdamas po užsienio ekologinius ūkius. „Sakykim, inspektorius mato, kad javai nepriaugę piktžolių. Ūkininkas tikina, kad tai ekologinis ūkis. Niekas netiki. Inspektoriai daro tyrimus, ieško pesticidų likučių ir randa", - sakė jis.

 


Nemokamai elektroninė knyga apie seksą, sekso pozas. Visiems užsiregistravus. Registracija knygai.

Komentarai

Skelbti naują komentarą

Šio laukelio turinys bus laikomas privatus ir nerodomas viešai.
  • You may quote other posts using [quote] tags.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai

Daugiau informacijos apie teksto formatavimą

To prevent automated spam submissions leave this field empty.



Literatūra, forumas, komentarai

Be Sos03 leidimo draudžiama naudoti ir platinti www.Sos03.lt esančią tekstinę ir grafinę informaciją kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse. Autorių teisės priklauso Sos03, jeigu nenurodyta kitaip.

Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytojų skaitliukai