Naujausi straipsniai
Dantų gydytojas sako pacientui...Dantų gydytojas sako pacientui:
Vaistų paieška
|
Mokinių maitinimas mokykloje
2010, Spalis 6 - 06:58
Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis mūsų sveikatą 20 proc. lemia fizinis aktyvumas, 30 proc. - aplinka, 50 proc. - mityba. Ar pakankamai dėmesio skiriame savo ir savo vaikų mitybai? Tyrimų rezultatai rodo, kad ne. Respublikinio mitybos centro organizuotų Lietuvos gyventojų faktiškos mitybos tyrimų atliktų 1997 m., 2002 m. ir 2007 m. duomenimis, mūsų šalies gyventojų mityba nėra sveika. Tyrimų rezultatai parodė, kad Lietuvos gyventojai per mažai valgo šviežių daržovių, vaisių, bei grūdinių produktų. Maisto racione stebimas riebalų, cholesterolio, natrio perteklius ir angliavandenių, skaidulinių medžiagų trūkumas. Siekiant, kad situacija gerėtų, sveikos mitybos įgūdžiai turi būti formuojami nuo mažų dienų tiek namuose, tiek vaikų ugdymo įstaigose. Kauno visuomenės sveikatos centro Kaišiadorių skyriaus specialistė Jurgita Lugauskaitė primena, jog bendrojo lavinimo mokyklose mokinių maitinimas organizuojamas pagal Sveikatos apsaugos ministerijos parengto Mokinių maitinimo organizavimo bendrojo lavinimo mokyklose tvarkos aprašo nuostatas (Žin.,2010, Nr. 89-4735), kurios įsigaliojo šių metų liepos 28 d. Mokinių maitinimas Šis tvarkos aprašas nurodo, kad mokinių maitinimas turi būti organizuojamas mokyklų valgyklose ar kitose mokiniams maitinti pritaikytose patalpose ar vietose, kuriose kiekvienam mokiniui būtų sudarytos sąlygos pavalgyti prie stalo, laikantis nustatytų maisto saugos ir maisto tvarkymo reikalavimų. Pietūs mokyklose organizuojami per ilgąsias (20-30 min, trukmės) pertraukas, kurių metu turi būti sudarytos sąlygos visiems pavalgyti šilto maisto. Be to gali būti ir papildomas socialiai remtinų mokinių maitinimas (pusryčiai, priešpiečiai, pavakariai) bei laisvai pasirenkami šalti ir (ar) šilti užkandžiai. Patiekalai pietums yra patiekiami pagal valgiaraštį, kuris sudaromas 20 dienų laikotarpiui, atsižvelgiat į rekomenduojamas paros maistinių medžiagų ir energijos normas vaikams. Valgiaraščiai sudaromi remiantis pietų patiekalų receptūrų pavyzdžiais arba savarankiškai maitinimo paslaugos teikėjo. Kai valgiaraščiai yra sudaromi savarankiškai, jie derinami su teritoriniu visuomenės sveikatos centru. Pietūs mokykloje Mokykloje pietų patiekalas turi būti sudarytas iš daug baltymų turinčių produktų, tokių kaip mėsa, paukštiena, žuvis, kiaušiniai, ankštiniai, pienas, jo produktai, ir daug angliavandenių turinčių produktų, tokių kaip bulvės, makaronai, kruopos ir pan. Į šio patiekalo sudėtį turi būti įtraukos ir daržovės, vaisiai ar jų salotos, duona (rekomenduojama ruginė) ir gėrimas (rekomenduojama sultys). Pietų patiekalo kaloringumas turi būti 600-850 kcal. Pietų metu patiekiami pasirinktinai 1-3 karšti tos pačios maisto produktų kategorijos pietų patiekalai. Vienas iš karštųjų pietų patiekalų turi būti tausojantis virškinimo sistemą, t.y. pagamintas verdant vandenyje, garuose ar troškintas. Taip pat vienas ir tas pats karštasis pietų patiekalas negali būti tiekiamas mokiniams dažniau nei kartą per dvi savaites. Savaitės karštųjų patiekalų asortimentas turi būti pasiskirstęs taip, kad karšti mėsos patiekalai patiekiami 2-3 kartus, karšti žuvies patiekalai 1 kartą, o karšti varškės/daržovių/miltų/bulvių patiekalai 1-2 kartus per savaitę. Maisto grupės, kurios negali būti tiekiamos mokykloje Naujajame apraše yra nurodytos maisto produktų grupės, kurios negali būti tiekiamos mokinių maitinimui. Tai yra: bulvių traškučiai, kiti riebaluose virti gaminiai, saldainiai, šokoladas ir jo gaminiai, konditerijos ir kiti gaminiai su šokoladu ar kremu, maisto produktai su maisto priedais (dažikliais, konservantais, saldikliais, aromato ir skonio stiprikliais), gazuoti gėrimai, energiniai gėrimai, gėrimai ir maisto produktai, pagaminti (arba kurių sudėtyje yra) kavamedžio pupelių kavos ar jų ekstrakto, sultinių koncentratai, rūkyta žuvis, konservuoti mėsos ir žuvies gaminiai (išskyrus vasaros stovyklų metu ar sudarant maisto paketus į namus); mechaniškai atskirta mėsa ir jos gaminiai, maistas, pagamintas iš genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) arba maistas, į kurio sudėtį įeina GMO. Rekomenduojami produktai mokinių maitinimui Mokiniams maitinti rekomenduojami šie maisto produktai: daržovės, bulvės, vaisiai, uogos ir jų patiekalai, sultys (ypač šviežios); grūdiniai (duonos gaminiai, kruopų produktai) ir ankštiniai produktai; pienas ir pieno produktai; liesa mėsa ir jos produktai; žuvis ir jos produktai; augalinis aliejus; kiaušiniai; geriamasis vanduo ir natūralus mineralinis bei šaltinio vanduo (negazuoti). Maisto produktus rekomenduojama tiekti iš ekologinės gamybos ūkių ar išskirtinės kokybės produktų gamintojų. Sunku suderinti valgiaraščius Įsigaliojus naujajai mokinių maitinimo bendrojo lavinimo mokyklose tvarkai, Kauno visuomenės sveikatos centro Kaišiadorių skyriaus specialistams derinimui buvo pateikti 18 savarankiškai sudarytų pietų valgiaraščių, iš kurių iki š.m. spalio 1 d. suderinti tik 5. Pagrindinės priežastys dėl kurių nederinami valgiaraščiai yra šios: numatyta mokiniams duoti per mažus kiekius šviežių vaisių ir daržovių, savaitės karštųjų patiekalų asortimentas neatitinka reikalavimų, mokykloje nėra gaminami virškinimo sistemą tausojantys karštieji pietų patiekalai.
|
Be Sos03 leidimo draudžiama naudoti ir platinti www.Sos03.lt esančią tekstinę ir grafinę informaciją kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse. Autorių teisės priklauso Sos03, jeigu nenurodyta kitaip.
Komentarai
Skelbti naują komentarą