To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Pone daktare, ar tikrai aš visiškai negalėsiu išgerti...

- Pone daktare, ar tikrai aš visiškai negalėsiu išgerti?
- Visiškai!- atsakė gydytojas.- Juk jau praeitą mėnesį aš jums šitai išaiškinau.
- Na, taip, tačiau, daktare, negi medicina per tą mėnesį taip ir nepadarė jokios pažangos?

  • Vartokite kuo įvairesnius ir skirtingų spalvų vaisius ir daržoves.  Geriausia juos valgyti šviežius, tačiau jei nėra galimybių, tinka ir virti, troškinti, šaldyti (tik ne sūdyti ar ...

Vaistų paieška

Įveskite ieškomo vaisto pavadinimą Lietuvių ar originalia Lotynų kalba.
Įveskite ligos kodą arba pavadinimą kuris Jus domina.
  • Alkoholio vartojimo sumažėjimas 10 proc. sumažina vyrų mirtingumą nuo su alkoholiu siejamų priežasčių apie 20 proc. ir 5 proc. sumažina mirtinų nelaimingų atsitikimų, žmogžudysčių ...

Skrudintose bulvėse – didelis kancerogeno kiekis

Daugelis žmonių labai mėgsta keptas, paskrudintas bulves, o vaikai tiesiog dievina bulvių traškučius. Ar tokiu būdu pagamintas maistas yra sveikas ir naudingas?

Tyrimai rodo, jog aukštoje temperatūroje gaminamuose maisto produktuose randamas didelis kancerogeninės medžiagos - akrilamido - kiekis. Šios vėžį sukeliančios medžiagos daugiausiai randama keptose skrudintuvėje, keptuvėje ar orkaitėje bulvėse, bulvių traškučiuose, sausuose pusryčiuose, sausainiuose, tam tikros rūšies duonoje.

Respublikinio mitybos centro direktorius Albertas Barzda teigia, kad labiausiai akrilamido kiekis didėja skrudinant bulves: kuo tamsesnė keptų bulvių spalva, tuo daugiau jose kancerogeninės medžiagos. Sausainiai kenksmingi tada, kai jų tešla yra kildinama amonio bikarbonatu. Ta pačia medžiaga kildinant duonos gaminių tešlą taip pat padidėja akrilamido koncentracija. Nustatyta, kad duonos plutoje akrilamido kiekis gali būti 10 kartų didesnis negu minkštime. Akrilamido kiekis didėja ir per ilgai skrudinant duoną.

Šiuo metu ES vykdoma daugiau nei 150 projektų, siekiant nustatyti, ką daryti, kad akrilamido kiekis maisto produktuose būtų sumažintas. 2005 m. sausį Europos Komisija organizavo ekspertų ir gamintojų susitikimą, kurio metu buvo parengtos rekomendacijos, kaip sumažinti akrilamido kiekius maisto produktuose.

Maisto gamintojams, perdirbėjams, tiekėjams ir vartotojams patariama pjaustytas bulves kepti kol pagels, o ne kol paruduos, bulves sandėliuoti ne žemesnėje nei 8°C temperatūroje, bulves skrudinti ne aukštesnėje kaip 175°C temperatūroje, prieš skrudinant ar kepant jas pirmiausia apvirti ar palaikyti vandenyje ir gerai nusausinti, keptuvėje kepti virtas, o ne žalias bulves, vietoje amonio bikarbonato vartoti kitas tešlos kildinimo medžiagas, pvz., natrio hidrokarbonatą.

 


Nemokamai elektroninė knyga apie seksą, sekso pozas. Visiems užsiregistravus. Registracija knygai.

Komentarai

Skelbti naują komentarą

Šio laukelio turinys bus laikomas privatus ir nerodomas viešai.
  • You may quote other posts using [quote] tags.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai

Daugiau informacijos apie teksto formatavimą

To prevent automated spam submissions leave this field empty.



Literatūra, forumas, komentarai

Be Sos03 leidimo draudžiama naudoti ir platinti www.Sos03.lt esančią tekstinę ir grafinę informaciją kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse. Autorių teisės priklauso Sos03, jeigu nenurodyta kitaip.

Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytojų skaitliukai