To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Kuo skundžiatės, sinjore...

- Kuo skundžiatės, sinjore?
- Daktare, o jūs pats nematote?
- Jeigu norite, aš galiu pakviesti veterinarą. Jis moka nustatyti diagnozę neuždavęs klausimų.

  • Nėštumo metu valgykite kepenis. Tačiau tai turi būti galvijo kepenys, pirktos iš patikimo ūkininko.

Vaistų paieška

Įveskite ieškomo vaisto pavadinimą Lietuvių ar originalia Lotynų kalba.
Įveskite ligos kodą arba pavadinimą kuris Jus domina.
  • Moterys nuo 20 iki 30 m. turėtų būti apžiūrimos gydytojo kas du metai, nuo 40 m. – kasmet.

FORTZAAR

1. Kas yra FORTZAAR ir KAM jis vartojamas

FORTZAAR yra angiotenzinui II jautrių receptorių blokatoriaus (losartano) ir diuretiko (hidrochlotiazido) derinys.

FORTZAAR gydoma pirminė arterinė hipertenzija (pernelyg didelis kraujospūdis).

2. Kas žinotina prieš vartojant FORTZAAR

FORTZAAR vartoti negalima:

• jeigu yra alergija (padidėjęs jautrumas) losartanui, hidrochlorotiazidui arba bet kuriai pagalbinei FORTZAAR medžiagai; • jeigu yra alergija (padidėjęs jautrumas) kitiems sulfamidų dariniams (pvz., kitiems tiazidams, kai kuriems antibakteriniams vaistams, tokiems kaip, kotrimoksazolui, jeigu abejojate, kreipkitės į gydytoją); • jeigu jau esate nėščia ilgiau kaip 3 mėnesius. Be to, nėštumo pradžioje HYZAAR taip pat geriau nevartoti (žr. poskyrį "Nėštumas ir žindymo laikotarpis"); • jeigu yra sunkus kepenų funkcijos sutrikimas; • jeigu yra sunkus inkstų funkcijos sutrikimas arba inkstai negamina šlapimo; • jeigu yra maža kalio ar natrio arba didelė kalcio koncentracija kraujyje, kurios gydymo metu nepavyksta koreguoti; • jeigu sergate podagra.

Specialių atsargumo priemonių reikia:

Jeigu manote, kad galite būti pastojusi, arba planuojate pastoti, būtinai pasakykite savo gydytojui. Nėštumo pradžioje vartoti FORTZAAR nerekomenduojama. Jeigu jau esate nėščia ilgiau kaip 3 mėnesius, šį vaistą vartoti draudžiama, nes jis gali labai pakenkti Jūsų vaisiui (žr. poskyrį "Nėštumas ir žindymo laikotarpis").

Prieš pradėdami vartoti FORTZAAR būtinai pasakykite savo gydytojui:

• jeigu anksčiau Jums buvo sutinęs veidas, lūpos, ryklė ir (arba) liežuvis; • jeigu vartojate diuretikų (šlapimą varančių tablečių); • jeigu laikotės druskos kiekį ribojančios dietos; • jeigu gausiai vemiate ir (arba) viduriuojate; • jeigu sergate širdies nepakankamumu; • jeigu Jūsų kepenų veikla yra sutrikusi (žr. 2 skyriaus poskyrį "FORTZAAR vartoti negalima" ir 3 skyrių "Kaip vartoti FORTZAAR"); • jeigu susiaurėjusios Jūsų inkstų kraujagyslės (yra inkstų arterijų stenozė), funkcionuoja tik vienas inkstas arba neseniai persodintas inkstas; • jeigu yra arterijų susiaurėjimas (aterosklerozė), krūtinės angina (krūtinės skausmas dėl silpnos širdies veiklos); • jeigu yra aortos arba mitralinio vožtuvo stenozė (širdies vožtuvų susiaurėjimas) arba hipertrofinė kardiomiopatija (liga, dėl kurios sustorėja širdies raumuo); • jeigu sergate cukriniu diabetu; • jeigu sirgote podagra; • jeigu sergate arba sirgote alergine liga, astma arba liga, kuri sukelia sąnarių skausmą, odos išbėrimą ir karščiavimą (sistemine raudonąja vilklige); • jeigu yra didelė kalcio arba maža kalio koncentracija kraujyje arba laikotės mažo kalio kiekio dietos; • jei reikia atlikti anesteziją (net dantų gydytojo kabinete), chirurginę operaciją arba prieskydinių liaukų funkcijos tyrimą, privalote gydytojui arba medicinos personalui pasakyti, kad vartojate losartano kalio druskos ir hidrochlorotiazido tabletes; • jeigu kamuoja pirminis hiperaldosteronizmas (su padidėjusia antinksčių hormono aldosterono sekrecija susijęs sindromas, kurį sukelia šios liaukos sutrikimas).

Kitų vaistų vartojimas

Jeigu vartojate arba neseniai vartojote kitų vaistų, įskaitant įsigytus be recepto, pasakykite gydytojui.

Šlapimą varantys preparatai, tokie kaip hidrochlorotiazidas, kurio yra FORTZAAR tabletėse, gali sąveikauti su kitais vaistais. Vaistinių preparatų, kurių sudėtyje yra ličio, vartoti kartu su FORTZAAR negalima, jeigu to atidžiai neprižiūri gydytojas. Jeigu vartojate kalio papildų, druskos pakaitalų, kuriuose yra kalio, arba kalį organizme sulaikančių vaistų, kitokių diuretikų ("šlapimą varančių tablečių"), kai kurių vidurių laisvinamųjų preparatų, vaistų nuo podagros, vaistų širdies ritmui kontroliuoti arba vaistų nuo cukrinio diabeto (geriamųjų preparatų arba insulino), gali reikėti specialių atsargumo priemonių (pvz., atlikinėti kraujo tyrimus). Be to, Jūsų gydytojui svarbu žinoti, jeigu vartojate kitų kraujospūdį mažinančių vaistų, steroidų, vaistų vėžiui gydyti, nuskausminamųjų preparatų, vaistų grybelinei infekcinei ligai gydyti, vaistų nuo artrito, didelį cholesterolio kiekį mažinančių dervų (pvz., kolestiramino), raumenis atpalaiduojančių vaistų, migdomųjų tablečių, opioidinių preparatų, pavyzdžiui, morfino, kraujospūdį didinančių aminų, pavyzdžiui, adrenalino ar kitų šios grupės vaistų, geriamųjų preparatų nuo cukrinio dabeto arba insulino.

Prieš tyrimą, kurio metu Jums reikės vartoti kontrastinių preparatų, kurių sudėtyje yra jodo, apie FORTZAAR vartojimą pasakykite gydytojui.

FORTZAAR vartojimas su maistu ir gėrimais

Tol, kol vartojate šių tablečių, alkoholio patariama negerti, kadangi alkoholis ir FORTZAAR tabletės gali sustiprinti vienas kito poveikį. Per didelis valgomosios druskos kiekis maiste gali neutralizuoti FORTZAAR tablečių poveikį. FORTZAAR galima vartoti valgio metu arba nevalgius.

Nėštumo ir žindymo laikotarpis Nėštumas Jeigu manote, kad esate nėščia, arba planuojate pastoti, būtinai pasakykite savo gydytojui. Jis turėtų Jums patarti FORTZAAR vartojimą nutraukti prieš pastojant arba tuoj pat, kai įsitikinsite, kad esate nėščia, ir paskirti gydymą kitais vaistais. Nėštumo pradžioje vartoti FORTZAAR nerekomenduojama. Jeigu jau esate nėščia ilgiau kaip 3 mėnesius, šį vaistą vartoti draudžiama, nes jis galėtų labai pakenkti Jūsų vaisiui, jei būtų vartojamas po trečiojo nėštumo mėnesio.

Žindymo laikotarpis Jeigu žindote arba ketinate žindyti kūdikį, pasakykite savo gydytojui. FORTZAAR žindyvėms vartoti nerekomenduojama, todėl, jei norite žindyti, gydytojas parinks Jums gydymą kitais vaistais. Tai ypač svarbu, jei žindysite naujagimį ar prieš laiką gimusį kūdikį.

Pirmųjų 12 nėštumo savaičių laikotarpiu FORTZAAR vartoti nepatariama, po tryliktos savaitės jo vartoti draudžiama, nes šio vaisto vartojimas nėštumo metu gali būti žalingas kūdikiui. Jei pastojote vartodama FORTZAAR, nedelsdama pasakykite savo gydytojui. Prieš planuojamą nėštumą gydymą šiuo medikamentu reikia keisti kitu tinkamu gydymo būdu. Jeigu maitinate krūtimi, FORTZAAR vartoti draudžiama. Prieš vartojant bet kokį vaistą, būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku.

Vartojimas vaikams ir paaugliams

FORTZAAR vartojimo vaikams patirties nėra, todėl vaikų FORTZAAR gydyti negalima.

Vartojimas senyviems pacientams

Daugumai senesnių ir jaunesnių suaugusių pacientų FORTZAAR poveikis yra vienodai geras ir jie šį vaistą toleruoja vienodai gerai. Daugumai vyresnio amžiaus pacientų reikia tokių pačių dozių kaip jaunesniems pacientams.

Vairavimas ir mechanizmų valdymas

Pradėjus gydytis šiuo vaistu, nepatariama dirbti darbų, kuriems gali prireikti specialaus dėmesio sukaupimo (pavyzdžiui, vairuoti automobilį ar valdyti pavojingus mechanizmus) tol, kol nesužinojote kaip šį vaistą toleruojate.

Svarbi informacija apie kai kurias pagalbines FORTZAAR medžiagas

FORTZAAR sudėtyje yra laktozės monohidrato. Jeigu gydytojas Jums yra sakęs, kad netoleruojate kokių nors angliavandenių, kreipkitės į jį prieš pradėdami vartoti šį vaistą.

3. Kaip vartoti FORTZAAR

FORTZAAR visada vartokite tikliai taip, kaip nurodė gydytojas. Tikslią dozę nustatys gydytojas, įvertinęs Jūsų būklę ir išsiaiškinęs, ar vartojate kitų vaistų. Svarbu FORTZAAR vartoti tiek laiko, kiek gydytojo skirta, kad galėtumėte tinkamai kontroliuoti savo kraujospūdį.

Didelio kraujospūdžio liga Daugumai didelio kraujospūdžio liga sergančių pacientų įprastinė dozė kontroliuoti kraujospūdį 24 valandas, yra 1 HYZAAR 50 mg/12,5 mg tabletė per parą. Paros dozę galima padidinti iki dviejų losartano ir hidrochlorotiazido 50 mg/12,5 mg plėvele dengtų tablečių kartą per parą arba vienos losartano ir hidrochlorotiazido 100 mg/25 mg plėvele dengtos tabletės (didesnės dozės) per parą. Didžiausia paros dozė yra dvi losartano ir hidrochlorotiazido 50 mg/12,5 mg plėvele dengtos tabletės arba viena losartano ir hidrochlorotiazido 100 mg/25 mg plėvele dengta tabletė.

Pavartojus per didelę FORTZAAR dozę

Perdozavimo atveju nedelsdami kreipkitės į gydytoją, kad laiku būtų suteikta medicinos priežiūra. Per didelė dozė gali sukelti staigų kraujospūdžio kritimą, pernelyg greitą juntamą širdies plakimą, retą pulsą, kraujo pokyčius ir dehidraciją

Pamiršus pavartoti FORTZAAR

Stenkitės FORTZAAR vartoti kasdien, kaip gydytojo skirta. Negalima vartoti dvigubos dozės, norint kompensuoti praleistą dozę. Tiesiog tęskite gydymą įprastine tvarka.

4. Galimas šalutinis poveikis

FORTZAAR, kaip ir visi kiti vaistai, gali sukelti šalutinį poveikį, nors jis pasireiškia ne visiems žmonėms.

Jeigu Jums pasireiškė toliau išvardytas poveikis, FORTZAAR tablečių vartojimą nutraukite ir nedelsdami pasakykite gydytojui arba kreipkitės į artimiausios ligoninės skubios medicinos pagalbos skyrių.

Sunki alerginė reakcija (išbėrimas, niežulys, veido, lūpų, burnos ar ryklės patinimas, kuris gali pasunkinti rijimą ar kvėpavimą).

Tai sunkus, bet retas šalutinis poveikis, kuris pasireiškia daugiau kaip 1 iš 10 000 pacientų, bet mažiau kaip 1 iš 1 000 pacientų. Jums gali prireikti skubios gydytojo priežiūros arba guldymo į ligoninę.

Pastebėtas šalutinis poveikis išvardytas toliau.

Dažnas (pasireiškia mažiau kaip 1 iš 10, bet daugiau kaip 1 iš 100 žmonių) • Kosulys, viršutinių kvėpavimo takų infekcija, nosies užgulimas, sinusitas, sinusų sutrikimas. • Viduriavimas, pilvos skausmas, pykinimas, nevirškinimas. • Raumenų skausmas arba mėšlungis, kojų skausmas, nugaros skausmas. • Nemiga, galvos skausmas, galvos svaigimas. • Silpnumas, nuovargis, krūtinės skausmas. • Kalio koncentracijos padidėjimas kraujyje (gali sukelti širdies ritmo sutrikimą), hemoglobino kiekio sumažėjimas kraujyje.

Nedažnas (pasireiškia mažiau kaip 1 iš 100, bet daugiau kaip 1 iš 1 000 žmonių) • Mažakraujystė, raudonos ar rusvos dėmės ant odos (kartais ypač ant pėdų, kojų, rankų ir sėdmenų kartu su sąnarių skausmu, rankų ir kojų patinimu bei skrandžio skausmu), kraujosruvos, baltųjų kraujo ląstelių kiekio sumažėjimas, krešėjimo sutrikimai ir mėlynės. • Apetito stoka, šlapimo rūgšties kiekio padidėjimas arba podagra, cukraus kiekio padidėjimas kraujyje, nenormalus elektrolitų kiekis kraujyje. • Nerimas, nervingumas, panikos sutrikimas (atsinaujinantys panikos priepuoliai), sumišimas, depresija, nenormalūs sapnai, miego sutrikimas, mieguistumas, atminties sutrikimas. • Dilgčiojimas arba panašūs pojūčiai, galūnių skausmas, drebulys, migrena, alpulys. • Regos sutrikimas, kai daiktai matomi lyg per miglą, akių deginimo arba perštėjimo pojūtis, konjunktyvitas, regėjimo pablogėjimas, daiktų matymas su geltonu atspalviu. • Spengimas, zvimbimas, ūžimas arba spragsėjimas ausyse. • Mažas kraujospūdis, kuris gali būti susijęs su kūno padėties pokyčių (apsvaigimo arba silpnumo pojūtis stojant), krūtinės angina (krūtinės skausmas), nenormalus širdies ritmas, praeinantysis smegenų išemijos priepuolis (PSIP, mikroinsultas), širdies priepuolis, pernelyg greitas juntamas širdies plakimas. • Kraujagyslių uždegimas, kuris dažnai būna susijęs su odos išbėrimu ir kraujosruvomis. • Gerklės skausmas, dusulys, bronchitas, plaučių uždegimas, skystis plaučiuose (kuris apsunkina kvėpavimą), kraujavimas iš nosies, sekreto tekėjimas iš nosies, nosies užgulimas. • Vidurių užkietėjimas, pilvo pūtimas, nemalonus pojūtis skrandyje, skrandžio spazmai, vėmimas, burnos džiūvimas, seilių liaukų uždegimas, dantų skausmas. • Gelta (akių ir odos pageltimas), kasos uždegimas. • Dilgėlinė, niežulys, odos uždegimas, išbėrimas, odos paraudimas, jautrumo šviesai padidėjimas, odos sausmė, raudonis, prakaitavimas, plaukų slinkimas. • Alkūnės, peties, klubo, kelio ar kitų sąnarių skausmas, sąnarių patinimas, sustingimas, raumenų silpnumas. • Dažnas šlapinimasis, įskaitant nakties metu, inkstų funkcijos sutrikimas, įskaitant inkstų uždegimą, šlapimo takų infekcija, cukrus šlapime. • Seksualinio potraukio sumažėjimas, impotencija. • Veido patinimas, karščiavimas.

Retas (pasireiškia daugiau kaip 1 iš 10 000, bet mažiau kaip 1 iš 1 000 žmonių) • Hepatitas (kepenų uždegimas), nenormalūs kepenų funkcijos tyrimų duomenys.

Jeigu pasireiškė sunkus šalutinis poveikis arba pastebėjote šiame lapelyje nenurodytą šalutinį poveikį, pasakykite gydytojui.

5. KAIP LAIKYTI FORTZAAR

Laikyti vaikams nepasiekiamoje ir nepastebimoje vietoje.

Ant pakuotės nurodytam tinkamumo laikui pasibaigus, FORTZAAR vartoti negalima. Vaistas tinkamas vartoti iki paskutinės nurodyto mėnesio dienos.

FORTZAAR laikykite gamintojo pakuotėje, kad preparatas būtų apsaugotas nuo šviesos ir drėgmės. Laikyti ne aukštesnėje kaip 30 (C temperatūroje. Lizdinės plokštelės neatplėškite anksčiau, negu reikia vartoti vaistą. . Vaistų negalima išpilti į kanalizaciją arba išmesti su buitinėmis atliekomis. Kaip tvarkyti nereikalingus vaistus, klauskite vaistininko. Šios priemonės padės apsaugoti aplinką.

6. Kita informacija

FORTZAAR sudėtis

Veikliosios medžiagos yra losartano kalio druska ir hidrochlorotiazidas.

Tabletėse yra 100 mg losartano kalio druskos ir 25 mg hidrochlorotiazido veikliųjų medžiagų pavidalu.

Tabletėse yra šių pagalbinių medžiagų: mikrokristalinės celiuliozės, laktozės monohidrato, pregelifikuoto kukurūzų krakmolo, magnio stearato, hidroksipropilceliuliozės, hipromeliozės (E464).

Tabletėse yra 8,48 mg (0,216 mEq) kalio druskos.

Tabletėse yra ir titano dioksido (E171), kvinolino geltojo aliuminių pigmentų (E104) bei karnaubo vaško (E903).

FORTZAAR išvaizda ir kiekis pakuotėje

FORTZAAR 100 mg/25 mg tabletės yra plėvele dengtos, be įspaustos vagelės.

Kartono dėžutėje yra 28 tabletės, kurios supakuotos į PVC/PE/PVDC aliuminio folija padengtas lizdines plokšteles.

Rinkodaros teisės turėtojas ir gamintojas

Rinkodaros teisės turėtojas UAB "Merck Sharp & Dohme" Kęstučio g. 59/27 LT-08124 Vilnius Lietuva Gamintojas Merck Sharp & Dohme B.V. Waarderweg 39, P.O. Box 581 2003 PC Haarlem Nyderlandai

Jeigu apie šį vaistą norite sužinoti daugiau, kreipkitės į vietinį rinkodaros teisės turėtojo atstovą.

UAB "Merck Sharp & Dohme" Kęstučio g. 59/27 LT-08124 Vilnius Lietuva Tel. 8~5 278 02 47 Faks. 8~5 275 36 46

Šis pakuotės lapelis paskutinį kartą patvirtintas 2010-02-11


Nemokamai elektroninė knyga apie seksą, sekso pozas. Visiems užsiregistravus. Registracija knygai.

Komentarai

Skelbti naują komentarą

Šio laukelio turinys bus laikomas privatus ir nerodomas viešai.
  • You may quote other posts using [quote] tags.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai

Daugiau informacijos apie teksto formatavimą

To prevent automated spam submissions leave this field empty.



Literatūra, forumas, komentarai

Be Sos03 leidimo draudžiama naudoti ir platinti www.Sos03.lt esančią tekstinę ir grafinę informaciją kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse. Autorių teisės priklauso Sos03, jeigu nenurodyta kitaip.

Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytojų skaitliukai