To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Iš pat pradžių aš pamačiau šviesą tunelio gale...

Iš pat pradžių aš pamačiau šviesą tunelio gale, paskui-gerą ir šiltą akušerės šypseną.

  • Suteikdami pagalbą sušalusiam žmogui, netrinkite jo odos, nes suaktyvės kraujotaka paviršiuje ir šaltas kraujas iš odos nukeliaus į vidaus organus.

Vaistų paieška

Įveskite ieškomo vaisto pavadinimą Lietuvių ar originalia Lotynų kalba.
Įveskite ligos kodą arba pavadinimą kuris Jus domina.
  • Moterys nuo 20 iki 30 m. turėtų būti apžiūrimos gydytojo kas du metai, nuo 40 m. – kasmet.

Methotrexat EBEWE

Methotrexat EBEWE 100 mg/ml koncentratas injekciniam/infuziniam tirpalui Metotreksatas

- Veiklioji medžiaga - metotreksatas. 1 ml koncentrato jo yra 100 mg. - Pagalbinės medžiagos yra natrio hidroksidas ir injekcinis vanduo.

Registravimo liudijimo turėtojas ir gamintojas EBEWE Pharma Ges.m.b.H. Nfg. KG Mondseestraβe 11, A-4866 Unterach Austrija

1. KAS YRA METHOTREXAT EBEWE IR NUO KO JIS VARTOJAMAS

Metotreksatas priklauso citotoksiniams vaistams, kuriais gydomas tam tikros rūšies vėžys ir kai kurios nevėžinės ligos.

Vaistas yra skaidrus bespalvis skystis, tiekiamas skaidraus hidrolizinio stiklo buteliukais, užkimštais guminiu kamščiu. Buteliukai sudėti į kartonines dėžutes. Vienoje dėžutėje yra vienas 5 ml buteliukas, kuriame yra 500 mg metotreksato, arba vienas 10 ml buteliukas, kuriame yra 1000 mg metotreksato.

Preparatas vartojamas: ( ūminei limfoleukozei gydyti; ( meninginei leukozei gydyti ir jos profilaktikai; ( ne Hodžkino limfomai gydyti; ( galvos, kaklo, kiaušidžių, šlapimo pūslės, gimdos kaklelio, skrandžio, krūties, smulkialąstei arba nesmulkialąstei plaučių karcinomai gydyti; ( nemetastazavusiai osteosarkomai gydyti tuo atveju, jeigu ligonis pirmiausiai buvo gydytas operacija; ( chorionepiteliomai bei kitiems trofoblastiniams navikams gydyti.

Galima gydyti vien metotreksatu arba vartoti jo kartu su kitais vaistais nuo vėžio, radioterapija ar operacija. Gydytojas tikriausiai pateiks Jums detalesnę informaciją.

2. KAS ŽINOTINA PRIEŠ VARTOJANT METHOTREXAT EBEWE

METHOTREXAT EBEWE vartoti draudžiama: - jeigu padidėjęs jautrumas (alergija) metotreksatui arba bet kuriai pagalbinei Methotrexat EBEWE tirpalo medžiagai; - jeigu krūtimi maitinate kūdikį; - jeigu yra vidutinio sunkumo arba sunkus kepenų funkcijos sutrikimas; - jeigu yra vidutinio sunkumo arba sunkus inkstų funkcijos sutrikimas; - jeigu yra sunkus kraujo gamybos sutrikimas, įskaitant per mažą leukocitų (baltųjų kraujo kūnelių), trombocitų (kraujo plokštelių) ar eritrocitų (raudonųjų kraujo kūnelių) kiekį kraujyje ir kaulų čiulpų hipoplaziją; - jeigu yra arba buvo virškinimo trakto opa; - jeigu piktnaudžiaujate alkoholiu; - jeigu yra aktyvi infekcinė liga ar imuninio deficito sindromo požymių.

Specialių atsargumo priemonių reikia: - jeigu atsiranda kraujo pokyčių (jeigu kraujo ląstelių kiekis mažėja, gydymą šiuo vaistu reikia nutraukti); - jeigu atsiranda infekcijos požymių, pvz., gerklės skausmingumas; - jeigu yra lengvas inkstų ar kepenų veiklos sutrikimas; - jeigu sergate pepsine opa ar opiniu kolitu; - jeigu pasireiškia toksinis poveikis virškinimo traktui: viduriavimas ar opinis stomatitas (tokiu atveju preparato vartojimą reikia laikinai nutraukti, kad nepasireikštų hemoraginis enteritas ir kad neprakiurtų žarnos); - jeigu atsiranda plaučių pažaidos simptomų, pvz., dusulys, kosulys, karščiavimas (tokiu atveju preparato vartojimą būtina nedelsiant nutraukti); - jeigu ligonis silpnas arba buvo gydytas citotoksiniais preparatais ar radioterapija.

Nėštumas Metotreksatas sukelia embriotoksinį ir teratogeninį poveikį, todėl vaisingo amžiaus moterų juo gydyti nerekomenduojama. Jeigu tokio amžiaus pacientę gydyti būtina, gydymo metu ir mažiausiai 6 mėnesius po jo moteris turi saugotis, kad nepastotų. Šiuo medikamentu gydomi vaisingi vyrai tiek pat laiko turi saugotis, kad moters neapvaisintų. Jeigu moteris gydymo metu vis dėlto pastoja, būtina įspėti apie galimą žalą vaisiui.

Vėžiu sergančią nėščią moterį metotreksatu galima gydyti tik būtiniausiu atveju ir tik nustačius, kad gydymo nauda jai bus didesnė už galimą žalą vaisiui.

Žindymo laikotarpis Metotreksato patenka į motinos pieną, todėl gydymo šiuo medikamentu metu kūdikį krūtimi maitinti draudžiama.

Vairavimas ir mechanizmų valdymas Jeigu atsiranda galvos svaigimas, mieguistumas arba sutrinka rega, vairuoti ir valdyti mechanizmus negalima.

Kitų vaistų vartojimas Jeigu vartojate arba neseniai vartojote kitų vaistų, įskaitant įsigytus be recepto, pasakykite gydytojui arba vaistininkui. Metotreksatas slopina imuninės sistemos funkciją, todėl gali silpnėti imunologinė reakcija į vakcinaciją. Kartu su metotreksatu pavartota gyvoji vakcina gali sukelti sunkią antigeninę reakciją.

Iš junginių su baltymu metotreksatą gali atpalaiduoti salicilatai, sulfamidai, difenilhidantoinai, tetraciklinai, chloramfenikolis, sulfazolis, doksorubicinas, ciklofosfamidas ir barbitūratai. Padidėjus laisvo metotreksato kiekiui kraujyje, gali stiprėti toksinis jo poveikis.

Metotreksatas yra aktyviosios inkstų kanalėlių sekrecijos substratas. Kadangi paprastai jis konkuruoja su kitais tokiu pat būdu iš organizmo išsiskiriančiais medikamentais, todėl jų vartojant kartu, gali didėti metotreksato koncentracija kraujo plazmoje.

Kartu su probenecidu vartojamo metotreksato dozę reikia mažinti.

Žiemės alkaloidai gali didinti metotreksato ir jo poliglutamatų kiekį ląstelėse.

Toksinį poveikį inkstams arba kepenims sukeliančių medikamentų, įskaitant alkoholį, kartu su metotreksatu vartoti nerekomenduojama.

Vartojant vitaminų arba geriamųjų geležies preparatų, kuriuose yra folio rūgšties, gali kisti organizmo reakcija į metotreksatą.

Nesteroidiniai vaistiniai preparatai nuo uždegimo trikdo metotreksato klirensą inkstuose, dėl to gali pasireikšti sunkus toksinis poveikis.

Acetilsalicilo rūgšties ar paracetamolio kartu su metotreksatu reikia vartoti atsargiai, kadangi toks derinys dažnai lemia kepenų funkcijos tyrimų duomenų nuokrypį nuo normos. Tokia sąveika su kitais nesteroidiniais preparatais nuo uždegimo mažiau tikėtina.

Kartu su metotreksatu vartojant foliatų antagonistų, pvz., trimetoprimo ir sulfametoksazolio derinio, retais atvejais gali pasireikšti pancitopenija.

Etretinatas gali didinti kartu vartojamo metotreksato koncentraciją kraujo serume. Gydant šiais medikamentais, kai kuriems pacientams pasireiškė sunkus hepatitas.

3. KAIP VARTOTI METHOTREXAT EBEWE

Vaikams ir suaugusiems žmonėms Metotreksato tirpalo galima leisti į veną (švirkšti iš karto arba lašinti), raumenis, arteriją, smegenų skilvelius arba intratekaliai. Dozė nustatoma atsižvelgiant į paciento kūno svorį arba kūno paviršiaus plotą, tačiau į smegenų skilvelius ar intratekaliai didesnės negu 15 mg dozės ir didesnės negu 5 mg/ml koncentracijos tirpalo leisti nerekomenduojama.

Todėl tirpalą, kurio koncentracija yra 100 mg/ml, prieš leidžiant į subarachnoidinį tarpą arba smegenų skilvelius, reikia atskiesti tiek, kad viename mililitre būtų ne daugiau kaip 5 mg metotreksato.

Jeigu sutrikusi kraujo gamyba, kepenų ar inkstų funkcija, dozę reikia mažinti. Didesnę nei 100 mg dozę paprastai reikia ne lėčiau kaip per 24 val. sulašinti į veną. Pradžioje dozės dalį galima greitai sušvirkšti į veną.

Dozavimo metodas labai priklauso nuo ligos.

Įvairių rūšių piktybinius auglius gydant tik metotreksatu arba juo kartu su kitais citotoksiniais ar hormoniniais preparatais, radioterapija arba operacija, pasireiškė naudingas poveikis. Priklausomai nuo indikacijos dozavimo metodas, ypač gydant didesne negu 150 mg/m2 kūno paviršiaus doze, labai skiriasi. Metotreksato suleidus, pacientui bus skirta kalcio folinato, kad susilpnėtų toksinis medikamento poveikis sveikoms ląstelėms.

Kalcio folinato dozavimas priklauso nuo vartojamos metotreksato dozės. Pradžioje 12 - 24 valandas lygiomis dalimis per kelis kartus geriama, injekuojama į raumenis, švirkščiama arba infuzuojama į veną ne didesnė kaip 150 mg kalcio folinato dozė. Tolesnes 48 valandas kas 6 val. injekuojama į raumenis ar veną 12 - 25 mg arba geriama 15 mg (viena kapsulė) dozė. Kalcio folinatu pradedama gydyti praėjus 8 - 24 valandoms nuo metotreksato infuzijos pradžios. Gydant mažesne nei 100 mg metotreksato doze, gali užtekti 48 - 72 valandas gerti po 15 mg kalcio folinato (vieną kapsulę) kas 6 val. Toliau pateikti metotreksato dozavimo pavyzdžiai.

Leukozė

( 4 - 6 savaites kartą per parą leisti 3,3 mg/m2 kūno paviršiaus dozę kartu su kitais citostatikais. ( 2,5 mg/kg kūno svorio dozę leisti kas 2 savaitės. ( Kartą per savaitę leisti 30 mg/m2 kūno paviršiaus dozę (palaikomasis gydymas). ( Kas 1 - 3 savaitės į veną infuzuoti (per 1 - 6 valandas) 1 – 12 g/m2 kūno paviršiaus dozę (gydymas didele doze). ( Kartą per savaitę leisti 20 mg/m2 kūno paviršiaus dozę kartu su kitais citostatikais.

Ne Hodžkino limfoma

( Kompleksinio gydymo metu 500 - 2000 mg/m2 kūno paviršiaus dozę leisti kas savaitė arba kas 3 savaitės. ( 7500 mg/m2 kūno paviršiaus dozę leisti į veną kartą per savaitę.

Krūties vėžys

Kartu su kitais citostatikais leisti 40 mg/m2 kūno paviršiaus dozę į veną arba pirmą gydymo dieną, arba pirmą ir trečią gydymo dieną, arba pirmą ir aštuntą gydymo dieną, arba 3 kartus per metus.

Chorionepitelioma

5 dienas iš eilės leisti 15 - 30 mg dozę į veną, darant savaitės arba ilgesnes pertraukas tarp tokių gydymo kursų.

Prieš gydymą metotreksatu, jo metu ir po gydymo gydytojas atidžiai seks Jūsų būklę ir reakciją į vaistą.

Pavartojus per didelę dozę Kadangi šiuo vaistu gydoma tik ligoninėje, todėl per didelė dozė nebus suleista, tačiau tuo atveju, jeigu pradėsite nerimauti, pasakykite apie tai gydytojui arba vaistininkui.

4. GALIMAS ŠALUTINIS POVEIKIS

Paprastai nepageidaujamo poveikio dažnis ir sunkumas priklauso nuo dozės dydžio.

Infekcijos ir infestacijos Labai dažni (( 10() Atsparumo infekcijai sumažėjimas, faringitas. Dažni (( 1(, ( 10() Karščiavimas Nedažni (( 0,1(, ( 1() Juostinė pūslelinė, Pneumocystis carinii sukelta pneumonija, infekcija ar sepsis, sukeltas įvairiose vietose esančios infekcijos.

Kraujo ir limfinės sistemos sutrikimai Labai dažni (( 10() Leukopenija.

Dažni (( 1(, ( 10() Kaulų čiulpų funkcijos slopinimas, dažniausiai pasireiškiantis leukopenija, tačiau gali atsirasti ir trombocitopenija, anemija bei šių sutrikimų derinys. Nedažni (( 0,1(, ( 1() Trombocitopenija, pancitopenija, agranulocitozė.

Imuninės sistemos sutrikimai Nedažni (( 0,1(, ( 1() Hipogamaglobulinemija. Labai reti (( 0,01() Anafilaksinė reakcija, reumatoidinių mazgelių padaugėjimas.

Metabolizmo ir mitybos sutrikimai Dažni (( 1(, ( 10() Anoreksija.

Psichikos sutrikimai Nedažni (( 0,1(, ( 1() Depresija, konfūzija, nuotaikos pokytis.

Nervų sistemos sutrikimai Labai dažni (( 10() Galvos svaigimas ir skausmas, nuo didesnės dozės ( afazija, parezė, hemiparezė, konvulsijos. Dažni (( 1(, ( 10() Mieguistumas. Nedažni (( 0,1(, ( 1() Nuo mažos dozės ( trumpalaikis silpnas pažinimo funkcijos sutrikimas, keistas kaukolės pojūtis.

Akies sutrikimai Dažni (( 1(, ( 10() Daiktų matymas lyg per miglą. Nedažni (( 0,1(, ( 1() Akių dirginimas.

Širdies sutrikimai Nedažni (( 0,1(, ( 1() Širdiplėvės eksudacija.

Kraujagyslių sutrikimai Dažni (( 1(, ( 10() Angitas, kraujavimas iš įvairių vietų.

Kvėpavimo sistemos, krūtinės ląstos ir tarpusienio sutrikimai Dažni (( 1(, ( 10() Lėtinis intersticinis pneumonitas (dažnai susijęs su eozinofilija kraujyje ir gali būti mirtinas), ūminė plaučių edema (ji pasireiškė preparato geriant ar jo injekavus intratekaliai). Nedažni (( 0,1(, ( 1() Kraujavimas iš nosies, plaučių fibrozė, pneumonitas, alveolitas, bronchinė astma, krūtinplėvės eksudacija. Labai reti (( 0,01() Gydant didele doze, buvo sindromo, pasireiškusio krūtinplėvės skausmu ir sustorėjimu, atvejų.

Virškinimo trakto sutrikimai Labai dažni (( 10() Pilvo distresas, opinis stomatitas, pykinimas, mukozitas (dažniausiai atsiranda stomatitas, tačiau gali pasireikšti ir gingivitas, enteritas, žarnų išopėjimas bei kraujavimas). Dažni (( 1(, ( 10() Pykinimas, vėmimas, stomatitas, viduriavimas. Labai reti (( 0,01() Dėl metotreksato poveikio žarnų gleivinei žarnyne gali sutrikti įsiurbimas, pasireikšti toksinis storosios žarnos išsiplėtimas. Kepenų ir tulžies sistemos sutrikimai Dažni (( 1(, ( 10() Toksinis poveikis kepenims: ženklus kepenų koncentracijos padidėjimas, ūminė kepenų atrofija, riebalinė kepenų distrofija.

Odos ir poodinio audinio sutrikimai Dažni (( 1(, ( 10() Jautrumo šviesai padidėjimas, pigmentacijos pokytis, odos hemoragija, kraujavimas iš nosies, telangiektazija, spuogai. Nedažni (( 0,1(, ( 1() Niežėjimas, dilgėlinė. Labai reti (( 0,01() Furunkuliozė, Stivenso ir Džonsono sindromas, epidermolizė (Lyell sindromas). Paveikus ultravioletiniais spinduliais, gali pasunkėti psoriazė. Psoriaze sergantiems ligoniams buvo odos išopėjimo atvejų.

Kaulų, raumenų ir jungiamojo audinio sutrikimai Dažni (( 1(, ( 10() Artralgija.

Inkstų ir šlapimo takų sutrikimai Labai dažni (( 10() Inkstų nepakankamumas, hematurija, nefropatija. Dažni (( 1(, ( 10() Uremija, cistitas.

Lytinės sistemos ir krūties sutrikimai Labai dažni (( 10() Vaginitas. Nedažni (( 0,1(, ( 1() Lytinio potraukio praradimas, impotencija, makšties išopėjimas.

Bendri sutrikimai ir vartojimo vietos pažeidimai Dažni (( 1(, ( 10() Šalčio krėtimas, per didelis nuovargis, negalavimas, nekrozė.

Tyrimai Labai dažni (( 10() Laikinas transaminazių kiekio padidėjimas kraujyje. Dažni (( 1(, ( 10() Ženklus kepenų fermentų kiekio padidėjimas kraujyje.

Sužalojimai ir apsinuodijimai Labai reti (( 0,01() Buvo radiacijos ar šviesos sukeltos odos pažaidos atsinaujinimo atvejų.

Nepageidaujamos reakcijos, atsirandančios daugiausiai po intratekalinės injekcijos Ūminiai sutrikimai: cheminis arachnoiditas, pasireiškiantis galvos, nugaros ir pečių skausmu, sprando rigidiškumu ir karščiavimu. Poūmiai sutrikimai: parezė (paprastai trumpalaikė), paraplegija, nervinis paralyžius, smegenėlių disfunkcija. Lėtiniai sutrikimai: leukoencefalopatija, pasireiškianti dirglumu, konfūzija, ataksija, raumenų tonuso padidėjimas, kartais ( konvulsijomis, demencija, somnolencija, koma, retais atvejais gali ištikti mirtis. Yra duomenų rodančių, jog kompleksinės terapijos metu, t. y. tuo atveju, kai galva švitinama radioaktyviaisiais spinduliais ir metotreksato suleidžiama intratekaliai, leukoencefalopatija pasireiškia dažniau.

Kitos reakcijos, kurios yra arba gali būti susijusios su metotreksato poveikiu, yra osteoporozė, eritrocitų morfologijos pokytis (dažniausiai atsiranda megaloblastų), diabeto pasunkėjimas ar kitoks medžiagų apykaitos sutrikimas bei staigi mirtis.

Jeigu atsiranda šiame lapelyje neminėtas šalutinis poveikis, būtina pasakyti gydytojui.

5. METHOTREXAT EBEWE LAIKYMO SĄLYGOS

Laikyti ne aukštesnėje kaip 25 (C temperatūroje. Buteliukus laikyti kartoninėje gamintojo dėžutėje, kad preparatas būtų apsaugotas nuo šviesos.

Laikyti vaikams nepasiekiamoje ir nepastebimoje vietoje. Buteliuko etiketėje nurodytam tinkamumo laikui pasibaigus, preparato vartoti negalima.

6. KITA INFORMACIJA

Daugiau informacijos apie šį vaistinį preparatą gali suteikti vietinis registravimo liudijimo turėtojo atstovas.

Informacinis lapelis paskutinį kartą patvirtintas 2007-05-03

Toliau pateikta informacija yra skirta gydytojams ir kitokiems sveikatos priežiūros specialistams.

Tai vaistinio preparato charakteristikų santraukos ištrauka, kurioje nurodyta, kaip Methotrexat EBEWE 100 mg/ml koncentratas injekciniam/infuziniam tirpalui vartojamas. Jūs privalote turėti elgesio ir darbo su citotoksiniais vaistais įgūdžių, taip pat būti susipažinę su visa šio vaistinio preparato charakteristikų santraukos informacija. Tai citotoksinis preparatas, todėl su juo būtina elgtis, laikantis vietinės saugaus darbo su citostatiniais preparatais ir jų likučių naikinimo instrukcijos.

Parenteraliniu būdu vartojamuose metotreksato preparatuose antimikrobinių konservantų nėra, todėl tirpalo likučius reikia sunaikinti.

Su kitais vaistais toje pačioje infuzinėje talpyklėje metotreksato tirpalo maišyti negalima.

Tinkamu skiedikliu, pvz., 0,9 ( injekciniu natrio chlorido tirpalu, infuziniu gliukozės tirpalu arba infuziniu tirpalu, kuriame yra natrio chlorido ir gliukozės, atskiesto metotreksato tirpalo tinkamumo laikas yra 24 val.

Nesuderinamumas Metotreksatas nesuderinamas su stipraus poveikio oksidatoriais ir rūgštimis. Metotreksato tirpalas, sumaišytas su chlorpromazino hidrochloridu, droperidoliu, idarubicinu, metoklopramido hidrochloridu, heparinu, prednizolono natrio fosfatu arba prometazino hidrochloridu, tampa drumstas arba jame atsiranda nuosėdų.

Darbo su citotoksiniais preparatais taisyklės Su citotoksiniais preparatais gali dirbti tik patirtį turintis medikas ir tik tokiam darbui skirtoje vietoje. Darbo stalą reikia uždengti higroskopiniu popieriumi, kurio viena pusė plastmasinė.

Būtina užsimauti apsaugines pirštines ir užsidėti apsauginius akinius, kad preparato atsitiktinai nepatektų ant odos ar į akis.

Metotreksatas nėra vezikantas, todėl odos nepažeidžia, tačiau jeigu jo ant odos patenka, ją tuoj pat būtina nuplauti vandeniu. Jeigu atsiranda trumpalaikis odos dilgčiojimas, reikia patepti raminamuoju kremu. Jei kyla didesnio metotreksato kiekio patekimo į sisteminę kraujotaką pavojus, reikia vartoti kalcio folinato.

Nėščioms moterims su metotreksatu dirbti negalima.

Preparato likučiai ir visos injekcijai ar infuzijai naudotos medžiagos naikinamos kremuojant. Kokioje temperatūroje reikia kremuoti, specialių nurodymų nepateikiama. Būtina laikytis galiojančių darbo su citostatiniais preparatais taisyklių.


Nemokamai elektroninė knyga apie seksą, sekso pozas. Visiems užsiregistravus. Registracija knygai.

Komentarai

Skelbti naują komentarą

Šio laukelio turinys bus laikomas privatus ir nerodomas viešai.
  • You may quote other posts using [quote] tags.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai

Daugiau informacijos apie teksto formatavimą

To prevent automated spam submissions leave this field empty.



Literatūra, forumas, komentarai

Be Sos03 leidimo draudžiama naudoti ir platinti www.Sos03.lt esančią tekstinę ir grafinę informaciją kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse. Autorių teisės priklauso Sos03, jeigu nenurodyta kitaip.

Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytojų skaitliukai