To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Ponas daktare, aš buvau pas vaistininką...

- Ponas daktare, aš buvau pas vaistininką, ir jis man patarė...
- Na taip, žinoma, prieš tai, kad nueitumėt pas gydytoją, Jūs nuėjot pas vaistininką,- sako supykęs daktaras. - Įdomu, kokį gi kvailą patarimą jis Jums davė?!
- Jis patarė man kreiptis į daktarus...

  • Nėštumo metu valgykite kepenis. Tačiau tai turi būti galvijo kepenys, pirktos iš patikimo ūkininko.

Vaistų paieška

Įveskite ieškomo vaisto pavadinimą Lietuvių ar originalia Lotynų kalba.
Įveskite ligos kodą arba pavadinimą kuris Jus domina.
  • Anot statistikos, 2009 m. ES 100 vyrų tenka 105 moterys. Lietuvoje šis santykis - 100:114. Blogesnė situacija tik Latvijoje ir Estijoje (100:117). Švedijoje, santykis vyrų nenaudai ima ...

Lendacin

INFORMACINIS LAPELIS

LENDACIN 1G MILTELIAI INJEKCINIAM TIRPALUI

Ceftriaxonum

ATC kodas - J01D A13.

SUDĖTIS Buteliuke - 1 g ceftriaksono natrio druskos.

VEIKIMAS Ceftriaksonas yra pusiau sintetinis cefalosporinų grupės antibiotikas, skirtas vartoti parenteriniu būdu. Jis veikia baktericidiškai daugelį gramneigiamų ir gramteigiamų bakterijų. Ceftriaksonas yra atsparus betalaktamazių hidrolizei, tiek penicilinazėms, tiek ir cefalosporinazėms, kurias gamina gramteigiamos ir gramneigiamos bakterijos. Todėl jis veikia padermes, atsparias kitiems cefalosporinams. Ceftriaksonas dažniausiai yra veiksmingas prieš žemiau išvardytus mikroorganizmus tiek in vitro, tiek ir klinikoje: Escherichia coli, Haemophilus influenzae, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Neisseria gonorrhoeae, Neisseria meningitidis, Enterobacter aerogenes, Enterobacter cloacae, Klebsiella pneumoniae, Klebsiella oxitoca, Moraxella catarrhalis, Acinetobacter calcoaceticus, Morganella morganii, Serratia marcescens, daugelį Pseudomonas aeruginosa padermių, Staphylococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes, Streptococcus viridans, Bacteroides fragilis, Clostridium spp., Peptostreptococcus spp., Borellia burgdoferi. In vitro ceftriaksonas taip pat veiksmingas prieš žemiau išvardytus mikroorganizmus, nors šio poveikio klinikinė reikšmė nežinoma: Citrobacter frenundii, Citrobacter diversus, Providencia rettgeri, Providencia spp., Salmonella spp., Shigella spp., Streptococcus agalactiae, Bacteroides bivius, Bacteroides melaninogenicus. Ceftriaksonas, švirkščiamas į raumenis, gerai rezorbuojasi į kraują, kur jo didžiausia koncentracija susidaro po 2-3 val. Vaistas plačiai ir greitai pasiskirsto daugelyje kūno audinių ir skysčių; sergant smegenų dangalų uždegimu, gerai prasiskverbia pro hematoencefalinį barjerą. Maždaug 33-67% nepakitusio ceftriaksono dozės išsiskiria iš organizmo su šlapimu per inkstus, kita dalis – mikrobiologiškai neaktyvaus junginio pavidalu su išmatomis. Dėl ilgo (vidutiniškai 8 val.) pusinės eliminacijos periodo per 24 val. organizme po pavartojimo susidariusi ceftriaksono koncentracija yra didesnė negu MSK (minimali slopinanti) daugeliui mikroorganizmų, sukeliančių įvairias infekcines ligas. Dėl to ceftriaksono galima švirkšti tik kartą per parą.

INDIKACIJOS Lendacinu gydomos jam jautrių mikroorganizmų sukeltos infekcinės ligos: šlapimo takų, kvėpavimo takų, bakterinė septicemija, endokarditas, bakterinis meningitas, vidinė pilvo infekcinė liga, kaulų, sąnarių, minkštųjų audinių, odos ir žaizdų infekcija, lyties organų infekcinė liga, įskaitant gonorėją, stomatologinės (burnos ertmės) infekcinės ligos, Laimo liga (II ir III stadijos), Pacientų, turinčių imuninės sistemos nepakankamumą, infekcinės ligos. Invazinių betahemolizinių streptokokų sukeltos infekcinės ligos ir streptokokų sukeltas toksinis šokas. Antibiotikas taip pat vartojamas chirurginių infekcijų profilaktikai prieš operaciją ir po jos. Kartu vartojamų ceftriaksono ir aminoglikozidų veikimas gali būti sinerginis, o tai ypač vertinga gydant sunkias (pvz., sukeltas P.aeruginosa ir kai kurių Enterobacteriaceae padermių) infekcines ligas. Dėl fizinio nesuderinamumo abu antibiotikus būtina švirkšti rekomenduojamomis dozėmis atskirai.

KONTRAINDIKACIJOS Ceftriaksono negalima vartoti pacientams, kurie yra alergiški ceftriaksonui ar kitiems cefalosporinams. Ceftriaksono draudžiama skirti naujagimiams, sergantiems gelta arba kuriems stinga albuminų, taip sergantiems acidoze ar kitomis būklėmis, pvz., neišnešiotiems, kurių organizme bilirubino sujungimas su baltymais greičiausia yra sutrikęs.

ĮSPĖJIMAI IR ATSARGUMO PRIEMONĖS Ceftriaksonu patartina atsargiai gydyti alergiškus penicilinui ar kitiems vaistams pacientus (dėl galimos kryžminės alergijos grėsmės). Ceftriaksonas gali išstumti bilirubiną iš kraujo serumo baltymų (albuminų); dėl to juo gydyti naujagimius (ypač neišnešiotus), sergančius hiperbilirubinemija (būkle, kai kraujyje padaugėja bilirubino) derėtų atsargiai. Kad būtų sumažintas šio išstūmimo ir bilirubininės encefalopatijos pavojus, šiems pacientams ceftriaksono švirkšti į veną reikia lėtai (per 60 min.). Retkarčiais dėl ceftriaksono poveikio, ultragarsu tiriant tulžies pūslę, matosi šėšėlių (dėl tulžies išsisluoksniavimo), kurie gali būti klaidingai palaikyti akmenimis. Ši būklė yra laikina ir, nustojus vartoti ceftriaksoną bei taikant atitinkamą konservatyvų gydymą, praeina. Ceftriaksoną taip pat būtina atsargiai vartoti pacientams, sergantiems tulžies pūslės ligomis ar anksčiau sirgusiems skrandžio bei žarnų ligomis, ypač kolitu.

Nėštumas ir kūdikio žindymas Lendacino vartoti nėščioms ir žindančioms moterims galima tik tuo atveju, kai būtinai reikia.

SĄVEIKA SU KITAIS VAISTAIS Ceftriaksono ir kitų antimikrobinių vaistų tirpalų tiesiogiai maišyti su kraujo preparatais, baltymų hidrolizatais ar aminorūgštimis draudžiama, nes galimas jų nesuderinamumas (žr. "Dozavimas ir vartojimas"). Šio antibiotiko negalima maišyti su tirpalais, kurių sudėtyje yra kalcio. Ceftriaksonas gali didinti kartu vartojamų ciklosporino, verapamilio ir geriamųjų antikoaguliantų koncentraciją serume, dėl to gali didėti minėtų vaistų toksinis poveikis.

Laboratoriniai tyrimai Nustatant ceftriaksonu gydomų pacientu šlapime cukraus kiekį, jis gali būti tariamai teigiamas. Dėl to šiems ligoniams cukraus tyrimą šlapime reikėtų atlikti fermentiniu metodu.

DOZAVIMAS IR VARTOJIMAS Lendacino tirpalo galima švirkšti į veną arba raumenis. Suaugusiesiems: įprasta dozė - 1-2 g kartą per parą. Gydant sunkias infekcines ligas ir bakterinį meningitą, ceftriaksono paros dozę galima padidinti iki didžiausios, t.y. 4 gramų per parą. Gydant nekomplikuotą vyrų ir moterų šlaplės, išangės ir tiesiosios žarnos gonorėją, rekomenduojama vienkartinė 250 mg ceftriaksono dozė. Infekcijos profilaktikai rekomenduojama 30-90 min. prieš operaciją sušvirkšti 1-2 g ceftriaksono į veną. Vaikams: rekomenduojama paros dozė - 50-75 mg/kg kūno svorio, vartojama kartą per parą. Bendra paros dozė neturi būti didesnė kaip 2 g. Rekomenduojama dozė naujagimiams (ne vyresniems kai 2 savaičių) – 20-50 mg/kg kūno svorio. Dėl naujagimių fermentinės sistemos nebrandumo didžiausia paros dozė – ne daugiau kaip 50 mg/kg kūno svorio. Bakteriniam meningitui gydyti pradinė dozė yra 100 mg/kg kūno svorio (bendra paros dozė – ne didesnė kaip 4 g). Identifikavus ligos sukėlėją ir nustačius jo jautrumą antibiotikui, dozę reikia atitinkamai sumažinti. Pagyvenę pacientai: pagyvenusiems pacientams reikia vartoti suaugusiųjų vaisto dozes.

Pacientai, kurių inkstų ir kepenų veikla sutrikusi

Jeigu kepenų funkcija yra normali, pacientams, kurių inkstų veikla sutrikusi, ceftriaksono dozės mažinti nereikia. Sergantiesiems labai sunkiu inkstų veiklos nepakankamumu, antibiotiko paros dozė turi būti ne didesnė kaip 2 g. Pacientams, kurių inkstai nefunkcionuoja, pvz., dializuojamiems, 1 g yra pakankama paros dozė. Jeigu inkstų funkcija yra normali, pacientams, kurių kepenų veikla sutrikusi, ceftriaksono dozės mažinti nereikia. Pacientams, kurių sutrikusi tiek kepenų, tiek ir inkstų veikla, didžiausia ceftriaksono paros dozė neturėtų būti didesnė kaip 2 g. Švirkščiant į raumenis: 1 g ceftriaksono skiedžiama 3,5 ml 1% lidokaino tirpalu. Tirpalą reikia švirkšti giliai į sėdmens raumenis. Patariama, kad į vieną injekcijos vietą būtų sušvirkščiama ne daugiau kaip 1 g ceftriaksono. Lidokaino tirpalo švirkšti į veną draudžiama! Švirkščiant į veną 1 g ceftriaksono skiedžiama 10 ml injekcijų vandeniu. Tirpalas lėtai, per 2-4 min., švirkščiamas į veną.

PERDOZAVIMAS Kai vaisto perdozuojama, pacientą pykina, jis vemia, viduriuoja, išryškėja suglumimas, atsiranda traukulių. Specifinio gydymo nėra, tik simptominis. Hemodializė neveiksminga.

ŠALUTINIAI poveikiai

Lendacinas dažniausiai yra gerai toleruojamas. Kartais būna tokių lendacino laikinų nepageidaujamų poveikių: virškinamojo trakto (viduriavimas, pykinimas, vėmimas, stomatitas, pseudomembraninis kolitas); odos (egzantema, alerginis dermatitas, niežulys); kraujodaros (trombocitozė, eozinofilija, leukopenija, trombocitopenija, hemolizinė anemija); vietinė reakcija dūrio vietoje (skausmingas sukietėjimas, flebitas).

Kiti, reti šalutiniai poveikiai

kepenų fermentų aktyvumo padidėjimas (gelta, praeinantis hepatitas);

anafilaksinės ar anafilaktoidinės reakcijos;

• ceftriaksono kalcio druskų nuosėdų tulžies pūslėje susidarymas; • grįžtamas intersticinis nefritas. Dažniausiai šalutinis poveikis būna nestiprus ir gydyti dėl jo liautis nereikia.

LAIKYMAS

Ceftriaksoną reikia laikyti tamsioje vietoje, ne aukštesnėje 25 °C temperatūroje. Laikomas ne aukštesnėje kaip 25 °C temperatūroje paruoštas ceftriaksono tirpalas išlieka patvarus 6 val., laikomas šaldytuve (2-8 °C temperatūroje) - 24 val. Pasibaigus ant pakuotės nurodytam tinkamumo laikui, vaisto vartoti negalima. Laikyti vaikams nepasiekiamoje ir nepastebimoje vietoje.

TINKAMUMO LAIKAS Tinkamumo laikas nurodytas ant kiekvienos pakuotės.

VAISTO ĮSIGIJIMAS Receptinis vaistinis preparatas.

PAKUOTĖ 5 buteliukai, kuriose yra po 1 g preparato.

REGISTRAVIMO LIUDIJIMO TURĖTOJAS IR GAMINTOJAS

Lek Pharmaceuticals d.d. Verovškova 57, Ljubljana, Slovenia (Slovėnija)

Paskutinė teksto peržiūros data - 1999 metų gruodžio mėn.

Už vertimo tikslumą atsakau: Redaktorė: VU BPG Centro vyr.m.d.dr.Vincas Lapinskas Jūratė Tamulaitie


Nemokamai elektroninė knyga apie seksą, sekso pozas. Visiems užsiregistravus. Registracija knygai.

Komentarai

Skelbti naują komentarą

Šio laukelio turinys bus laikomas privatus ir nerodomas viešai.
  • You may quote other posts using [quote] tags.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai

Daugiau informacijos apie teksto formatavimą

To prevent automated spam submissions leave this field empty.



Literatūra, forumas, komentarai

Be Sos03 leidimo draudžiama naudoti ir platinti www.Sos03.lt esančią tekstinę ir grafinę informaciją kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse. Autorių teisės priklauso Sos03, jeigu nenurodyta kitaip.

Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytojų skaitliukai