To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Daktaras sako...

Daktaras sako:
- Jus jau ilgus metus kamuoja kažkokia nesuprantama bjauri liga.
- Tyliau, daktare, ji sėdi už durų.

  • Jeigu profilaktiškai vartojate vaistažolių arbatas, jomis nepiktnaudžiaukite ilgai. Gerkite kuo įvairesnes ir kuo trumpesnį laiką.

Vaistų paieška

Įveskite ieškomo vaisto pavadinimą Lietuvių ar originalia Lotynų kalba.
Įveskite ligos kodą arba pavadinimą kuris Jus domina.
  • Hipotermija - tai bendras kūno atšalimas. Mirtina žmogaus kūno temperatūra yra 28C.

Kaptopril Krka

1. KAS YRA KAPTOPRIL KRKA IR KAM JIS VARTOJAMAS

Kaptoprilis yra arterinį kraujospūdį mažinantis (antihipertenzinis) vaistas. Jis priklauso angiotenziną konvertuojantį fermentą (AKF) slopinančių preparatų grupei. Kaptoprilis plečia kraujagysles, todėl mažėja kraujospūdis, į širdies raumenį bei kitus organus patenka daugiau kraujo bei deguonies.

Kaptopril Krka gydoma didelio kraujospūdžio liga bei tam tikri širdies sutrikimai. Kaptopril Krka gali būti naudingas žmonėms, kurių širdis nebepumpuoja kraujo taip gerai kaip anksčiau. Tokia būklė vadinama širdies veiklos nepakankamumu. Kaptopril Krka gali būti gydomi žmonės, kuriuos neseniai ištiko širdies priepuolis. Be to, Kaptopril Krka galima vartoti diabetu sergančių pacientų inkstų ligai gydyti.

2. KAS ŽINOTINA PRIEŠ VARTOJANT KAPTOPRIL KRKA

Kaptopril Krka vartoti negalima:

• jeigu yra alergija (padidėjęs jautrumas) kaptopriliui, bet kuriai pagalbinei Kaptopril Krka medžiagai; • jeigu yra padidėjęs jautrumas bet kuriam kitam AKF slopinančiam preparatui; • jeigu vartojant kitų AKF slopinančių preparatų buvo angioneurozinė edema (padidėjusio jautrumo reakcija, kuri pasireiškė staigiu lūpų, veido, kaklo, rankų bei kojų tinimu, pasunkėjusiu kvėpavimu ir kimimu); • jeigu yra buvusi angioneurozinė edema; • jei esate daugiau nei 3 mėnesius nėščia. Taip pat yra geriau vengti (vaisto pavadinimas) vartoti ankstyvojo nėštumo metu (žr. skyrių "Nėštumas").

Specialių atsargumo priemonių reikia:

– jeigu sergate inkstų liga; – jeigu sergate kepenų liga; – jei esate gydomas dializėmis; – jei sergate širdies liga, ypač jei yra širdies vožtuvų sutrikimų; – jei sergate diabetu; – jei neseniai gausiai vėmėte ar viduriavote; – jei vartojate imuninę sistemą slopinančių preparatų; – jei vartojate vaistų nuo podagros (alopurinolio); – jei vartojate vaistų nuo nenormalaus širdies plakimo (prokainamido).

Jei Jums bus taikomas gydymas, kurio metu mažinamas jautrumas širšių ar bičių įgėlimams, privalote pasakyti gydytoju, kad vartojate Kaptopril Krka.

Jei Jums bus taikomas gydymas, kurio metu prietaisas iš kraujo šalins cholesterolį (vadinamoji MTL aferezė), privalote pasakyti gydytoju, kad vartojate Kaptopril Krka.

Jei Jums bus atliekama bet kokia operacija arba jei bus skiriama anestetikų (net odontologinės procedūros metu), privalote pasakyti gydytoju, kad vartojate Kaptopril Krka.

Jei Jums bus atliekamas bet koks kraujo ar šlapimo tyrimas, pasakykite gydytojui, kad vartojate Kaptopril Krka tablečių, nes Kaptopril Krka gali iškreipti tyrimų rezultatus.

Kad reikiamai sumažėtų kraujospūdis, kai kuriems juodaodžiams pacientams gali reikėti vartoti didesnę Kaptopril Krka dozę.

Jeigu manote, kad esate (arba galite tapti) nėščia, turite apie tai pasakyti savo gydytojui. Ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu Kaptopril Krka vartoti nerekomenduojama. Vartojamas po trečio nėštumo mėnesio šis vaistas gali padaryti didžiulės žalos Jūsų kūdikiui, žr. skyrių "Nėštumas ir žindymo laikotarpis".

Kitų vaistų vartojimas

Jeigu vartojate arba neseniai vartojote kitų vaistų, įskaitant įsigytus be recepto, pasakykite gydytojui arba vaistininkui.

Tai ypač svarbu, jei vartojate: – kalio papildų, druskos pakaitalų, kuriuose yra kalio ar kitokių vaistų, galinčių didinti kalio kiekį kraujyje (pvz., amilorido, spironolaktono); – diuretikų (pvz., hidrochlorotiazido, furozemido ar bumetanido); – bet kokių kitokių vaistų, kuriais gydoma didelio kraujo spaudimo liga; – vaistų, kuriais gydomi psichikos sutrikimai, įskaitant depresiją (pvz., ličio ar amitriptilino); – vaistų nuo podagros (pvz., alopurinolio); – imuninę sistemą slopinančių medikamentų (pvz., azatioprino ir ciklofosfamido); – vaistų, kuriais gydomas nenormalus širdies plakimas (prokainamido); – vaistų nuo skausmo (nesteroidinių vaistų nuo uždegimo (NVNU), pvz., indometacino ar ibuprofeno); – vaistų nuo mažo kraujo spaudimo, šoko, širdies veiklos nepakankamumo, astmos ar alergijos(simpatinę nervų sistemą aktyvinančių preparatų, pvz., efedrino, efedrino, noradrenalino ar adrenalino); – vaistų nuo diabeto (dozė, kurią Jums reikia vartoti, Kaptopril Krka vartojimo laikotarpiu gali pakisti).

Kartu vartojant kaptoprilio bei kai kurių preparatų nuo minėtų ligų, gali susilpnėti gydomasis ar sustiprėti šalutinis pastarųjų vaistų poveikis bei kisti kaptoprilio poveikis. Gydymosi metu negerkite alkoholio, kadangi jis stiprina kraujospūdį mažinantį kaptoprilio poveikį. Jeigu Jums planuojama atlikti operaciją, pasakykite gydytojui, kad vartojate kaptoprilio.

Kaptopril Krka vartojimas su maistu ir gėrimais

Kaptopril Krka galima gerti valgant arba nevalgant.

Nėštumas ir žindymo laikotarpis

Prieš vartojant bet kokio vaisto, būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku.

Nėštumas Jeigu esate nėščia (manote, kad galite būti pastojusi), pasakykite apie tai gydytojui. Jūsų gydytojas lieps Jums nebevartoti vaito prieš planuojant pastojimą arba iš karto sužinojus apie nėštumą ir paskirs Jums kitą vaistinį preparatą vietoj Kaptopril Krka. Kaptopril Krka yra nerekomenduojamas ankstyvojo nėštumo laikotarpiu ir negali būti vartojamas, jei esate daugiau kaip 3 mėnesius nėščia, nes tuomet jis gali labai pakenkti Jūsų kūdikiui.

Žindymo laikotarpis Pasakykite savo gydytojui, jei maitinate krūtimi ar ruošiatės pradėti tai daryti. Kaptopril Krka vartojimo metu naujagimių (pirmąsias kelias savaites po gimimo) ir ypač prieš laiką gimusių kūdikių žindyti nerekomenduojama. Planuojant žindyti vyresnio amžiaus kūdikį, Jūsų gydytojas patars dėl galimos Kaptopril Krka vartojimo naudos ir rizikos, lyginant ją su kitais gydymo būdais.

Vairavimas ir mechanizmų valdymas

Kaptopril Krka gali paveikti gebėjimą vairuoti. Paprastai toks poveikis atsiranda, kai vaisto pavartojama pirmą kartą arba kai gydytojas pakeičia dozę. Jei Kaptopril Krka tablečių vartojimo metu jaučiate alpulį ar svaigsta galva, nevairuokite ir nevaldykite mechanizmų.

Svarbi informacija apie kai kurias pagalbines Kaptopril Krka medžiagas Kaptopril Krka tabletėse yra laktozės. Jeigu gydytojas Jums yra sakęs, kad netoleruojate kokių nors angliavandenių, kreipkitės į jį prieš pradėdami vartoti šį vaistą.

3. KAIP VARTOTI KAPTOPRIL KRKA

Kaptopril Krka visada vartokite tiksliai taip, kaip nurodė gydytojas. Jeigu abejojate, kreipkitės į gydytoją arba vaistininką. Didelio kraujo spaudimo ligos gydymas Įprastinė pradinė du kartus per parą vartojama dozė yra 12,5-25 mg. Gydytojas dozę gali palaipsniui didinti iki 50 mg (viena 50 mg tabletė), tokia dozė geriama du arba tris kartus per parą. Didžiausia paros dozė ( 150 mg.

Širdies veiklos nepakankamumo gydymas Pradinę dozę nustatys gydytojas. Palaikomoji dozė yra 12,5 mg, ji geriama du ar tris kartus per parą. Gydytojas dozę gali palaipsniui didinti, didžiausia paros dozė yra 150 mg.

Vartojimas po širdies priepuolio Pradinę dozę nustatys gydytojas. Mažiausia palaikomoji dozė yra 12,5 mg, ji geriama du ar tris kartus per parą. Vėliau gydytojas dozę didins, didžiausia paros dozė yra 150 mg.

Cukriniu diabetu sergančių pacientų, kuriems yra inkstų liga, gydymas Įprastinė paros dozė yra 75-100 mg.

Senyviems pacientams bei ligoniams, kurių inkstų veikla sutrikusi, gali reikėti vartoti mažesnę arba įprastą pradinę dozę. Ją nustatys gydytojas.

Vaikai. Pradinė dozė yra 0,3 mg/kg kūno svorio, vėliau gydytojas dozę gali palaipsniui didinti. Pradinė dozė vaikams, kurių inkstų veikla sutrikusi, neišnešiotiems bei laiku gimusiems naujagimiams ir kūdikiams yra 0,15 mg/kg kūno svorio. Vaikų, kuriems apskaičiuota vienkartinė dozė yra mažesnė negu 12,5 mg, Kaptopril Krka tabletėmis gydyti negalima.

Kaptopril Krka būtina stengtis gerti kiekvieną kartą maždaug tokiu pat metu. Šį vaistą galima gerti prieš valgį, jo metu arba po valgio.

Jeigu manote, kad Kaptopril Krka veikia per stipriai arba per silpnai, kreipkitės į gydytoją arba vaistininką.

Pavartojus per didelę Kaptopril Krka dozę

Jei išgėrėte ar kas nors kitas išgėrė per daug tablečių, būtina nedelsiant kreiptis į artimiausios ligoninės skubios pagalbos skyrių ar gydytoją. Dažniausias perdozavimo požymis yra hipotenzija (per mažas kraujospūdis). Jei ji atsirado, atsigulkite, galvą nuleisite žemiau ir kvieskite gydytoją.

Pamiršus pavartoti Kaptopril Krka

Negalima vartoti dvigubos dozės norint kompensuoti praleistą dozę. Jeigu dozę pavartoti pamiršite, gerkite ją tuoj pat, kai tik prisiminsite, tačiau jeigu jau bus beveik atėjęs kitos dozės vartojimo laikas (pvz., iki jos vartojimo liko tik kelios valandos), užmirštąją praleiskite, o toliau vaisto vartokite įprastine tvarka. Niekada negerkite dvigubos dozės.

Nustojus vartoti Kaptopril Krka

Nutraukus gydymą, gali vėl pakilti kraujospūdis ir kartu padidėti su hipertenzija susijusių komplikacijų, ypač širdies, smegenų ir inkstų, rizika. Gali pasunkėti širdies nepakankamumas ir dėl to prireikti gydymo ligoninėje. Nutraukus vaisto vartojimą, miokardo infarkto ištiktiems ligoniams gali prasidėti širdies nepakankamumas. Inkstų liga sergantiems ligoniams gali pablogėti inkstų veikla.

Jeigu kiltų daugiau klausimų dėl šio vaisto vartojimo, kreipkitės į gydytoją arba vaistininką.

4. GALIMAS ŠALUTINIS POVEIKIS

Kaptopril Krka, kaip ir kiti vaistai, gali sukelti šalutinį poveikį, nors jis pasireiškia ne visiems žmonėms.

Žemiau išvardyto šalutinio poveikio dažnis apibūdinamas taip: - labai dažnas (atsiranda daugiau kaip 1 žmogui iš 10); - dažnas (atsiranda mažiau kaip 1 žmogui iš 10, bet daugiau kaip 1 iš 100); - nedažnas (atsiranda mažiau kaip 1 žmogui iš 100, bet daugiau kaip 1 iš 1 000); - retas (atsiranda mažiau kaip 1 žmogui iš 1 000, bet daugiau kaip 1 iš 10 000); - labai retas (atsiranda mažiau kaip 1 žmogui iš 10 000); - dažnis nežinomas (negali būti įvertintas pagal turimus duomenis).

Jei atsiranda be kuri iš žemiau išvardytų reakcijų, nutraukite Kaptopril Krka vartojimą ir nedelsdami kreipkitės į gydytoją. - Plaštakų, veido, lūpų ar liežuvio patinimas. - Kvėpavimo pasunkėjimas. - Staigus netikėtas odos išbėrimas, deginimas, paraudimas ar lupimasis. - Gerklės skausmas ar karščiavimas. - Stiprus galvos svaigimas ar alpulys. - Stiprus pilvo skausmas. - Neįprastai dažnas ar nereguliarus širdies plakimas. - Odos ir (arba) akių pageltimas (gelta).

Dažnas šalutinis poveikis: - miego sutrikimas; - skonio pojūčio sutrikimas; - galvos svaigimas; - kosulys; - dusulys; - niežulys su išbėrimu arba be jo; - išbėrimas; - plaukų slinkimas.

Nedažnas šalutinis poveikis: - dažnas širdies plakimas; - dažnas nereguliarus širdies plakimas; - juntamas širdies plakimas; - nuovargis; - krūtinės skausmas; - bloga bendroji savijauta; - akių bei lūpų patinimas (angioneurozinė edema); - mažas kraujo spaudimas; - rankų ir kojų pirštų tirpimas ir blyškumas (Raynaud sindromas); - raudonė; - blyškumas; - akių bei lūpų patinimas (angioneurozinė edema).

Retas šalutinis poveikis: - mieguistumas; - galvos skausmas; - parestezija; - burnos gleivinės išopėjimas; - kepenų veiklos sutrikimas, įskaitant kepenų veiklos nepakankamumą; - gausus šlapinimasis (poliurija); - šlapimo kiekio sumažėjimas (oligurija); - poreikis dažnai šlapintis (dažnas šlapinimasis).

Labai retas šalutinis poveikis: - sumišimas; - depresija; - neaiškus matomas vaizdas; - širdies sutrikimai, įskaitant širdies priepuolį; - kvėpavimo pasunkėjimas arba švokštimas; - sekreto tekėjimas iš nosies; - krūtinės ląstos infekcija; - liežuvio patinimas; - skrandžio opa; - kasos uždegimas; - kepenų funkcijos sutrikimas; - gelta; - kepenų uždegimas; - kepenų fermentų kiekio padidėjimas; - dilgėlinė, - pūslių atsiradimas ant odos, burnos gleivinės bei lyties organų srityje (Stivenso ir Džonsono sindromas); - išbėrimas arba odos reakcija; - odos jautrumas šviesai; - raumenų skausmas; - sąnarių skausmas; - inkstų veiklos sutrikimas ar nepakankamumas; - impotencija; - krūtų patinimas vyrams (ginekomastija); - karščiavimas; - autoimuninė liga; - raudonųjų kraujo ląstelių nusėdimo pagreitėjimas; - tam tikrų medžiagų (pvz., kalio, cukraus, baltymo) kiekio kraujyje pokytis; - kraujo ląstelių (pvz., trombocitų, baltųjų kraujo ląstelių bei raudonųjų kraujo ląstelių) kiekio pokytis.

Jeigu atsiranda bet koks šalutinis poveikis, įskaitant šiame lapelyje neminėtą, pasakykite gydytojui arba vaistininkui.

6. KITA INFORMACIJA

Kaptopril Krka sudėtis

- Veiklioji medžiaga yra kaptoprilis. Vienoje tabletėje yra 12,5 mg, 25 mg arba 50 mg kaptoprilio. - Pagalbinės medžiagos yra laktozė monohidratas, mikrokristalinė celiuliozė, kukurūzų krakmolas, laktozė, stearino rūgštis.

Kptopril Krka išvaizda ir kiekis pakuotėje

Kaptopril Krka 12,5 mg tabletės Tabletės yra baltos, apvalios, su nuožulniais kraštais.

Kaptopril Krka 25 mg tabletės tabletės yra baltos, apvalios, nuožulniais kraštais, su vagele vienoje tabletės pusėje.

Kaptopril Krka 50 mg tabletės Tabletės yra baltos, apvalios, nuožulniais kraštais, su vagele vienoje tabletės pusėje.

Vagelė skirta tik tabletei perlaužti, kad būtų lengviau nuryti, bet ne jai padalyti į lygias dozes.

PVC/aliuminio folijos lizdinė plokštelė. Kartono dėžutėje yra 20 tablečių.

Rinkodaros teisės turėtojas ir gamintojas Krka, d.d., Novo mesto Šmarješka cesta 6 8501 Novo mesto Slovėnija

Jeigu apie šį vaistą norite sužinoti daugiau, kreipkitės į vietinį rinkodaros teisės turėtojo atstovą.

UAB KRKALietuva Senasis Ukmergės kelias 4 Vilniaus raj., Užubalių k. LT - 14013 Tel. + 370 5 236 27 40

Šis pakuotės lapelis paskutinį kartą patvirtintas 2010-08-11


Nemokamai elektroninė knyga apie seksą, sekso pozas. Visiems užsiregistravus. Registracija knygai.

Komentarai

Skelbti naują komentarą

Šio laukelio turinys bus laikomas privatus ir nerodomas viešai.
  • You may quote other posts using [quote] tags.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai

Daugiau informacijos apie teksto formatavimą

To prevent automated spam submissions leave this field empty.



Literatūra, forumas, komentarai

Be Sos03 leidimo draudžiama naudoti ir platinti www.Sos03.lt esančią tekstinę ir grafinę informaciją kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse. Autorių teisės priklauso Sos03, jeigu nenurodyta kitaip.

Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytojų skaitliukai